Siffrorna som kan sänka börsen igen

Makroutsikt Mjuka centralbankssignaler har fått börser världen över att lyfta även om konjunkturen är fortsatt ljum. Veckans amerikanska inflationssiffror och konjunktursignaler blir viktiga för börshumöret framöver.

Börser världen över har fått en riktig smakstart i oktober. Den svenska börsen har stigit med lite drygt 4 procent och ännu bättre har det gått i USA och i flera tillväxtekonominer (Emergine Markets). MSCI-index för Emerging Markets har stigit med 5,6 procent, oräknat uppgångarna under måndagen.

Att köparna har återvänt kan delvis förklaras av att både den amerikanska och brittiska centralbanken skickat ut mjuka signaler kring penningpolitiken och att de första räntehöjningarna därmed ser ut att dra ut på tiden. Det har varit sköna besked för många tillväxtekonomier som sitter på stora dollarlån. Att dollarn försvagas har också varit en positiv faktor.

Dessutom har det säkert spelat in att oktober rent historiskt varit en bra börsmånad och att placerare där ute upptäckt att det är svårt att hitta vettiga placeringsalternativ till börsen och därmed återvänt när värderingarna kommit ner en bit.

Annars kan det konstateras att konjunktursignalerna varit fortsatt ljumma och att det blir högintressant att se om börsoptimismen håller i sig när kvartalsrapporterna nu börjar rulla in på bred front.

I veckan som kommer är det inflationssiffrorna som dominerar makroagendan men värt att hålla koll på är även kinesiska handelsbalanssiffror som publiceras natten mot tisdagen. Bättre kinesiska konjunktursignaler skulle kunna spä på börsyran eftersom det var oron för Kina som tidigare dämpade riskaptiten.

När det gäller inflationen kan konstareras att de flesta industrialiserade ekonominer numera har en prisökningstakt som ligger runt nollstrecket, eller strax där under.

Den svenska inflationen väntas ha stigit något i september och precis orka upp till nollstrecket. Det kan ge Riksbanken lite respit med ytterligare stimulanser medan en fortsatt stark krona i sin tur talar för att banken snart måste leverera.

Håll också koll på den regionala konjunktursammanställning, Beige book, som Federal Reserve publicerar under onsdagskvällen. Skulle det finnas tecken på att löneökningarna tar fart så kommer spekulationerna om en kommande amerikansk räntehöjning att sätta i gång ordentlig igen. Och det skulle kunna få negativa effekter på börshumöret.

 

Måndag

Det kan vara värt att hålla koll på det tal som vice riksbankschefen Henry Ohlsson håller under måndagen. Han röstade mot den senaste räntesänkningen och om han börjar signalera att det kan bli aktuellt med ytterligare stimulanser kan vi vara rätt säkra på att de kommer. Det lär i så fall leda till rörelser i kronan.

Tisdag

Viktiga siffror över den kinesiska handelsbalansen levereras under natten mot tisdag. Skulle export- och importsiffrorna visa tecken på att ta sig kan det spä på den nyvunna börsoptimismen. Svenska inflationssiffror väntas i sin tur ha tassat upp en del i september, mest beroende på prisökningar på kläder. Ändå en lugnande signal för Riksbanken.

Onsdag

Onsdagen innehåller bland annat siffror över svenska inflationsförväntningar och bostadspriser. Inflationsförväntningarna väntas vara fortsatt dämpade medan bostadspriserna säkert rört sig uppåt. Frågan är dock om allt tal om kommande åtgärder mot hushållens skuldsättning kanske inte börjar sätta små spår på bomarknaden.

Under kvällen publicerar Federal Reserve viktiga Beige book som är en sammanställning av det ekonomiska läget i de olika centralbanksdistrikten. Särskilt fokus lär hamna på löneutvecklingen. 

Torsdag

Inflationen i USA väntas ha halkat ner under nollstrecket i september och vi välkomnar dem därmed i deflationsklubben. Den amerikanska centralbanken är däremot mer fokuserade på prisutvecklingen exklusive energi och livsmedel och den väntas ligga betydligt närmare 2 procent. Ändå är det givetvis ett litet dilemma att börja strama åt penningpolitiken när priserna de facto sjunker.

Fredag

Inflationen i EMU-området väntas fortsätta att ligga under nollstrecket i september. Skulle inflationen komma in lägre än väntat lär det spä på spekulationerna om att ECB snart ska lansera nya stimulansåtgärder.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -