Volkswagens nya vd: Stoppar investeringarna

Börs Den skandaldrabbade fordonstillverkaren Volkswagen kommer att stoppa eller skjuta upp alla "icke-essentiella" investeringar, säger den nyutnämnde vd:n Matthias Müller.

"Vi kommer att se över alla planerade investeringar, och vad som inte är absolut livsviktigt kommer att stoppas eller skjutas upp", sade Matthias Müller i ett tal inför de anställda vid bolagets huvudkontor, rapporterar Bloomberg News.

Trycket på den nye vd:n är stort. Arbetstagarrepresentanter vill att den stora budgeten för forskning och utveckling ska skäras ned, medan ledningen även vill dra ned personalkostnaderna. Andra förslag annat om att sänka inköpspriserna marknadsföringskostnader.

Enligt analytiker som Bloomberg citerar är Volkswagens organisation "otroligt ineffektiv". Forskningsbudgeten på 17,4 miljarder dollar var den största i världen i fjol, lika stor som Apples och Googles utvecklingsbudgetar tillsammans. Ändå har bolaget inte lyckats ta fram en snål och välfungerande dieselmotor för privatfordon, noterar de.

Andra lyfter fram de höga personalkostnaderna, som inte varit så höga som nu i relation till försäljningen sedan 1997. Ägarbilden, med mäktiga fackföreningar och politiska intressen, gör dock att effektivisering är svårt.

Matthias Müller avser dock att gå hårt fram.

"Jag ska vara fullständigt tydlig: Det här kommer inte att vara smärtfritt", sade han, med hänvisning till en planerad "justering" av det pågående effektiviseringsprogrammet.

Av de 11 miljoner bilar som sägs vara utrustade med den mjukvara som lurade de amerikanska utsläppstesterna finns 8 miljoner i Europa, framgick det vidare.

Enligt VW-vd:n räknar bolaget med "väsentliga" böter och han flaggade för att de 6,5 miljarder euro som reserverats inte kommer att vara tillräckliga.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -