Välj utdelning med omsorg

Aktiekommentar Räntebärande tillgångar har blivit en bristvara. När centralbanker världen över pressar ned räntorna talar logiken för högutdelande aktier. Men det gäller att välja rätt.

Under vintern och vårens börshausse var de trygga högutdelarna hårdvaluta och den intensiva jakten på avkastning förstärkte ett redan beprövat säsongsmönster. Så kallade utdelningsaktier tenderar att stiga månaderna inför utdelningen, ofta mer än vad kupongen är värd, för att sedan backa tillbaka när utdelningen är tagen.

Men precis som årstiderna förändras har också börsklimatet blivit kallare. Avkastningshetsen har förbytts i aktieflykt och marknaden har valt att i huvudsak fokusera på problem istället för möjligheter.

I höst har marknadsoron eldats på bland annat av Greklandskris, börskrasch i Kina och ovissheten efter amerikanska centralbankens beslut att inte höja räntan. Det gror en ökad pessimism och marknaden har på bred front tappat höjd.

I tumultet har utdelande aktier tagit minst lika mycket stryk som övriga och analytikernas utdelningsprognoser kan i skrivande stund vara julafton för den långsiktiga utdelningsinvesteraren.

Aktiekurser svänger våldsamt, mycket mer än vad utdelningarnas storlek gör, och det är i det här fönstret den som inte är rädd för volatilitet på börsen kan göra riktiga klipp.

Att stirra blint på vilken aktie som ger mest utdelning för pengarna kan dock bli ett kostsamt misstag. Precis som i vardagliga livet gäller oftast ”att köpa billigt är att köpa dyrt” och det är därför riktigt fina bolag nästan aldrig blir särskilt billiga. Och det kan bli ett problem för den som vill fynda högavkastare som behåller eller ökar utdelningen över tiden.

Härifrån finns det flera vägar framåt men ett bra sätt att börja utdelningsjakten är med en företagsbesiktning. Det vara en motig uppgift att ta sig an för den som är ovan och det finns lika många angreppsvinklar som det finns analytiker. Men med tre enkla nyckeltal kan man komma en bra bit på vägen utan att för den skull göra sökandet onödigt avancerat.

1.       Lönsamheten.

Viktigast för utdelningsjakten är alltid bolagets lönsamhet. Titta bakåt i historien minst fem år. Det förekommer att bolag delar ut mer än vad de tjänar och oftast sker det i samband med att verksamheter sålts och överskottslikvider ligger och skvalpar.

Sådana tillfällen kan innebära utmärkta utdelningsmöjligheter men långsiktigt kan bolaget inte dela ut mer än vad de drar in. Därför är det viktigt att försäkra sig om att lönsamheten är stabil, helst stigande men i alla fall inte krympande.

Studera vinstutvecklingen men också avkastning på totalt kapital. Det lönsamhetsmåttet beräknas genom att rörelseresultat plus finansiella intäkter divideras med de totala tillgångarna. Titta på hur den relationen förändrats över tid. Men stirra inte blint på siffran, ett bolag med starkt förvärvsdriven tillväxt kan öka sitt totala kapital vid varje förvärv och därför kan det bli lite missvisande. Se då till vinsttillväxten i kronor och ören på sista raden.

2.       Skuldsättningen.

Är det något som kan stjälpa ett bolag så är det en för tung skuldbörda. Räntan ska betalas oavsett om pengar rullar in eller inte och det finns flertalet historiska konkursexempel som beror på en allt för hög finansiell stressnivå.

En enkel och bra tumregel är bolagets ränteteckningsgrad. Den beskriver förmågan att göra rätt för sina skulder och ofta finns nyckeltalet angivet i årsredovisningen. Annars räknas det enklast ut som rörelseresultat plus finansiella intäkter dividerat med räntekostnaderna.

3.       Undvika skuggsidan.

Håll dig borta från alla bolag där det förekommer eller har förekommit rykten om oklarheter i bokföringen. Det finns indikatorer och nyckeltal att använda för att uppmärksamma misstänksamheter men det blir lätt överkurs. Följ nyhetsflödet bakåt å se om något bekymmer förekommit historiskt.

Så går din tilltänkta utdelningsfavorit på någon av dessa minor – sjunkande lönsamhet, hög finansiell risk eller låg kvalitet på bokföringen – så ökar risken för att kupongdrömmarna istället blir en besvikelse. Välj därför med omsorg.

Dessutom är det skillnad på utdelning och utdelning, något som vi reder ut i den här kommentaren.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -