"Konjunkturen går snart ned"

Börs Börsnedgångarna sedan i våras för stora svenska verkstadsbolag är en indikation på att konjunkturen är nära toppen – och att den snart vänder ned – enligt Teknikföretagen.

"Allting talar för att vi cykliskt har närmat oss en topp för den här gången. Börsen är inget sanningsvittne, den har förutsett fler konjunkturnedgångar än vi har fått, men vi har å andra sidan inte sett någon stor nedgång utan att börsen har fallit först", säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att man ska ta börsnedgångarna sedan i våras "på allvar", som en av flera faktorer som tyder på att en svagare utveckling väntar. Ett annat tecken är omsvängningen i tillväxtländer som Kina.

"Börsnedgången är klart oroande. Att verkstadsbolagen fallit mest beror på att konjunkturen drivs internationellt och vi får in den via våra utlandsberoende bolag", säger han.

Definierat som när produktionen är som högst är nu konjunkturtoppen nära, enligt Anders Rune, som tror på ett sista ryck upp nu under hösten.

"När börsen har gått ned sex månader brukar konjunkturen vända. Man kan befara att vändpunkten nu är väldigt nära. Det betyder inte att konjunkturen om sex månader är väldigt mycket sämre, men perspektivet kan vara annorlunda. Man förväntar sig kanske inte längre en fortsatt förbättring utan att det kommer att gå ned", säger han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -