Alfa Laval indikerar seg orderingång

Verkstad Alfa Laval indikerade under en telefonkonferens på måndagen med investerare att orderingången på stora beställningar under det tredje kvartalet varit något under förväntan.

Det skriver Swedbank i ett kundbrev på tisdagen.

"I konsekvens med det anser vi att en oförändrad orderingång under det tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalets 9,15 miljarder kronor kan vara något aggressivt", skriver banken.

Alfa Laval guidade vid halvårsrapporten för en oförändrad efterfrågan under det tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet, en prognos som upprepades på måndagens telefonkonferens, i likhet med budskapet under en telefonkonferens den 28 september.

Orderingången på stora beställningar har hittills under kvartalet varit 280 miljoner kronor, betydligt lägre än de 495 miljoner som Alfa Laval bokade under det andra kvartalet.

I ett mail till Nyhetsbyrån Direkt meddelar Alfa Lavals informationschef Peter Torstensson - samtidigt som han betonar att bolaget enbart upprepat tidigare publicerade uppgifter - att man under måndagens konferens bland annat erinrade om den divisionsvisa utsikten för Process Technology-divisionens (PTD) orderingång, som vid halvårsrapporten väntades bli något högre under det tredje kvartalet än under det andra - tack vare väntade stororder där.

Sådana stororder har dock inte materialiserats i den utsträckning bolaget hade väntat sig i divisionen: 190 av de 280 miljoner bokade stororderna kom i PTD, vilket tvärtemot förväntningarna var något lägre än det andra kvartalets 195 miljoner kronor.

Vidare har inga stororder noterats inom Equipment i det tredje kvartalet, där en oförändrad total orderingång väntades efter ett andra kvartal med en stororder värd 100 miljoner kronor.

Minskningen i stora order under kvartalet, 215 miljoner kronor, motsvarande drygt 2 procent av den totala orderingången under det andra kvartalet.

Att Alfa Laval trots det upprepar sin prognos om en orderingång på "ungefär samma nivå" kan följaktligen tolkas som antingen en uppgång i basorderingången, eller som att nedgången är inom ett tänkt spann inom vilket Alfa Laval anser att orderingången är ungefärligen oförändrad.

Någon precisering av ett sådant spann har Alfa Laval aldrig kommunicerat.

Per den 29 juli, strax efter halvårsrapporten, var analytikernas förväntningar på orderingången under det tredje kvartalet 9,2 miljarder kronor, med ett spann på 8,9 - 9,8 miljarder, enligt SME Direkt. Bolagets niomånadersrapport publiceras den 27 oktober klockan 7.30.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -