Proffsens aktietips – och bolagen de varnar för

Aktietips Satsa på billiga bolag med strukturell tillväxt och litet beroende av den rådande konjunkturen. Det är rådet från fondförvaltarna i månadens börspanel.

I Börspanelen ger varje månad olika aktieexperter köp- och säljtips. I oktober består panelen av fondförvaltarna Pär Andersson och Jonas Edholm.

Pär Andersson är ansvarig förvaltare för Spiltan Aktiefond Sverige, Spiltan Aktiefond Dalarna och Spiltan Aktiefond Småland. Just nu ser han spelutvecklaren NetEnt, säkerhetsföretaget Troax och Bulten, som tillverkar fästelement till fordonsindustrin och beskrivs som "ljumt värderat i dagsläget", som köpvärda.

"Det som är så intressant med NetEnt är att de har en 30-procentig marknadsandel i Europa, och 15 procent globalt. I princip alla speloperatörer, som Betsson och Unibet, köper deras spel. Nu är de även inne på den nordamerikanska marknaden och samtidigt växer mobilspelandet kraftigt".

På Carnegie Asset Management, där Henrik Söderberg förvaltar fonderna Carnegie Swedish Large Cap 1A och Carnegie Swedish Small Cap 1A, letar man framförallt efter bolag med strukturell tillväxt, som inte är beroende av konjunkturellt stöd.

"NetEnt är något att stoppa i byrålådan. Det är absolut ett blivande large cap-bolag", säger Henrik Söderberg.

Själv tror han särskilt på tre teknikbolag som alla har tillväxt och bra nettokassa och som handlas till omkring p/e 14 – Mycronic, Enea och Proact.

"Mycronic är världsledande i tillverkningen av maskiner för displayutrustning. De gynnas av att vi hela tiden får mobiler och tv-apparater med högre upplösning. Det är ett väldigt spännande bolag, och ett väldigt svårt bolag, med ett enormt hlögt teknikinnehåll. Så det är en lite läskigare aktie. Men väldigt spännande".

Bland aktierna att undvika i nuläget nämns Saab och Studsvik, som båda är associerade med politisk risk, respektive Axfood och Qliro som i det första fallet är alldeles för dyrt för sin blygsamma tillväxt och i det andra fallet beskrivs som "stökigt" och där den uppåtgående trenden har vänt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -