Är domedagen här?

Börscocktail Amerikanska sysselsättningssiffror pressade börsen på fredagen. Och vad som såg ut att bli ett fint avslut på veckan verkar bli ytterligare en dag av besvikelse.

Jobbsiffran från USA, som kom på fredagseftermiddagen, beskrev ingen munter bild av arbetssituationen i landet. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 142 000 personer, förväntat var en ökning på 201 000 personer och resultatet fick terminerna att vända ner i källaren.

På veckobasis ser börsfallet ut att ha gjort viss halt, i alla fall i de mest utsatta sektorerna. Men inför öppningen i USA föll börserna i Europa på bred front och S&P 500-terminen pekade rejält ner.

Det här med domedagen…

Ingen har väl undgått domedagsprofeten Martin Armstrongs mörka framtidsvisioner som kablats ut på bästa sändningstid. Armstrong, mer känd som The Forecaster, ska ha enligt uppgift ha förutspått flera tidigare kraschlandningar i ekonomin och han har nu efter tio år som frihetsberövad hittat tillbaka ut i rampljuset. Frågan är om han kommer att bli åtalad för bedrägeri ifall spådomarna inte besannas. 

Början på slutet skulle ha ägt rum den 1 oktober och därefter väntade en permavinter på börsen.

Det datumet har passerat och det verkar som att början på slutet drog igång med en mjukstart. Vid torsdagens stängning var de amerikanska börserna på svagt plus. Eller så tjuvstartade undergången då börsstoppen passerades redan i somras.

Men The Forecaster är inte ensam om att måla framtiden i mörka färger. Den 79-årige hedgefondmiljardären Carl Icahn har ägnat en 15 minuter lång video åt temat Danger ahead. Han menar att de låga räntorna till slut kommer att ruinera oss och fokuserar på bubbelbildning i priserna på värdepapper, fastigheter, konst och obligationer.

Carl Icahn passar också på att ge Wall Street en känga. Billiga lånepengar används inte för reala investeringar utan för uppköp och finansiell ingenjörskonst, allt för att trolla fram högre vinst per aktie.

Ingen av herrarna har undgått kritik i media. Car Icahn har kritiserats för att kasta sten i glashus och för att citera Donald Trumps valkampanj. Mot Martin Armstrongs mer mystiska analysmodell har belackarna inte alls varit nådiga.

Oavsett vad spåmännen säger så har det varit rekyltider på börsen. Men med facit i hand var Stockholmsbörsens på veckobasis svagt ned i sin helhet på fredagseftermiddagen. Egentligen var det bara den nedtryckta verkstadssektorn som rekylerat med besked.

SKF har på veckobasis stigit med 7 procent, lika mycket som Sandvik, Autoliv och Alfa Laval. Också gruv- och oljesektorn har rekylerat uppåt och bland storbolagen har Lundin Petroleum stigit mest i veckan.

 

Volkswagenskandalen breder ut sig

Den enorma utsläppsskandalen breder ut sig och inte helt oväntat har det visat det sig att fler bolag i VW-koncernen kört med fuskmjukvaran. Bland annat har Seat och Audi varit ute och erkänt. För tyska Audi berör skandalen ungefär två miljoner fordon.

På Volkswagen går giljotinen varm. Ett dussin chefer har fått lämna sina poster och uppgifter från Bosch bekräftar att bolaget förstått vidden av fusket sedan 2007.

Europiska myndigheter dundrar av ilska och tyska åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om eventuellt bedrägeri riktat mot Volkswagen och avgångne vd Martin Winterkorn.

Men den värsta domen lär falla från kunderna som kanske tappar tron på varumärket. Volkswagen sysselsätter hela städer i Tyskland och på hemorten Wolfsburg har klockorna stannat. Biltillverkningen är för viktig för tysk ekonomi för att tyska staten ska våga slå ned allt för hårt på bilbolaget. Men industrin är också för viktig för att inte hitta syndabockar.

Det hindrar i alla fall inte utländska aktörer att stämma brallorna av Volkswagen.

Bilprovningsbolaget Opus har fortsatt stiga i kölvattnet av skandalen och aktien har i veckan ökat med 10 procent. Större delen av stigningen skedde efter att det kablats ut att Opus redan för ett år sedan uppmärksammat för höga utsläppshalter hos VW-bilarna med dieselmotor.

 

Börspoddarna rörde till i spelbolagen

Det har rört på sig rejält i börsens spelrum. Det hela började med att profilerna i Börspodden gick på hårt och kritiserade Börsveckanfavoriten Evolution Gaming. Aktien har på kort tid stigit med över 100 procent och enligt poddarna har värderingen dragit i väg på tok för mycket. Deras utspel skapade ett rejält säljtryck i aktien som på torsdagen föll cirka 10 procent.

Placeras egna börscowboys i poddprogrammet Placeras Stockholmsbörsen var samtidigt ute och vevade bland potentiella kursraket i samma sektor. I sökandet efter nästa Evolution Gaming sprang duon på flertalet småbolag som omtalades både elakt och varmt.

Det resulterade i tjurrusning i flera av papperna som nämnts i sändningen. Bland annat nämndes spelsajten Playhippo som stigit 87 procent på en vecka samt Betting Promotion Sweden som ökat mer än 45 procent. Den senare blev också handelstoppad under fredagen.

Om spelbranschen blivit Stockholmsbörsens vilda västern låter vi vara osagt men det skjuts både högt och lågt i den glödheta sektorn. Så håll i hatten och var beredd att dra pickadollen för det rör sig ohälsosamt snabbt.

 

Veckans bästa och sämsta

Livsmedelsverket har gått ut och varnat för att barn under sex år inte ska äta riskakor överhuvudtaget, och inte heller andra risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Anledningen är att de kan finnas arsenik i risprodukterna och mest av allt i riskakorna. Arsenik kan orsaka cancer och det var nyheten som fick Midsonas aktie på fall.

Bolaget äger Friggs som i sin tur säljer jättemängder med riskakor. 6 procent av intäkterna kommer därifrån. Det har marknaden tagit fasta på och aktien har på en vecka backat med 5 procent. Och så mycket sämre nyheter kan väl knappast ett bolag få. Riskakan har gått från nyttigt mellanmål till giftkaka över en natt.

Större jubel vart det när det blev klart att Google kommer att använda sig av en fingertrycksensor från Fingerprint Cards i sina två nya versioner av smarta telefonen Nexus. Ytterligare positiva nyheter för aktieägarna kom i en kommentar från Carnegie. Efter ett förvärv i branschen vågar sig banken på att skriva upp värdet på Fingerprint-aktien rejält. I veckan steg Fingerprint till en ny högstanivå men har sedan dess fallit tillbaka något och handlas kring 295 kronor på fredagen.  

Mera ledsamt var att Precise Biometrics som från tid till annan nämns i samband med Fingerprint har tappat ett gemensamt samarbete. LG:s modell V10 kommer inte att innefatta någon produkt från Precise.

Bolagets vd Håkan Persson menar att detta inte är något trendskifte utan ett val från mobiloperatören i just detta fall. Nedgången som följde nyheten innebär att aktien handlas på en oförändrad kurs jämfört med förra veckan.

Lastbilsbolaget Scanias Henrik Henriksson stack ut hackan och tror på en stark europeisk lastvagnsförsäljning i fjärde kvartalet och hävdar att konkurrenten Volvos prognoser är för låga. I Latinamerika däremot är tongångarna inte lika positiva. I krisdrabbade Brasilien förväntar sig Scania sälja 5 000 lastbilar, 15 000 färre än rekordåret 2013. Någon rusning efter Volvoaktier har det dock inte varit.

 

Nordiska branschindex

Det var utan tvivel Industrisektorn som gått bäst denna vecka och som helhet har gruppen stigit med 4,1 procent. På plus var också transportsektorn, Energi, Material och Investmentbolag. Sämst bransch på en veckobasis var Hälsovård som gått ner 3,2 procent.

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Industrivaror 4,1 -3,3
Transport och Flyg 2,5 -4,4
Energi 1,9 -3,9
Material 1,2 -4,8
Investmentbolag 1,1 -0,2
Finans och försäkring -0,6 -3,0
Bygg och Fastighet -0,7 -0,6
Telekom och IT -0,9 -1,8
Konsumentvaror -1,4 -1,4
Hälsovärd -3,2 -1,0
Källa: Avanza    
(avser kurser fredag eftermiddag)  

 

På storbolagslistan steg 51 bolag medan 43 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

 

Veckans mest lästa artiklar var:

Årets bästa och sämsta på börsen

Därför är Fingerprint farligt för ovana ägare

Giganten flyr aktier

Högutdelaren som ger skydd i höst

Risk för rysare i verkstan

 

Under veckan publicerades analyser på:

Tribona

Balder

Tele2

Orexo

Indutrade

Swedish Match

Jays

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -