Carnegie haussar Fingerprint

Börs Det bud som Fingprint Cards konkurrent Synaptics påstås ha fått från en kinesisk aktör om 110 dollar per aktie ska med samma värdering motsvara minst 403 kronor i det svenska sensorbolaget.

Den bedömningen gör Carnegie i en kommentar som släpptes under onsdagen.

Enligt obekräftade uppgifter till Bloomberg News har amerikanska Synaptics nyligen tackat nej till ett bud värt 4 miljarder dollar från en grupp kinesiska aktörer. Det påstådda budförslaget skulle värdera Fingerprint Cards till 403 kronor per aktie, enligt Carnegie.

Investmentbankens analytiker baserar uträkningen på multipeln i budförslaget - ett p/e-tal på 21 - i kombination med en förväntad vinst per aktie för Fingerprint Cards om 19 kronor år 2016.

Carnegies vinstprognos för 2016 ovan baseras på normal skatt, det vill säga exklusive användandet av underskottsavdrag. Carnegie har även en prognos som säger att vinsten per aktie kommer att uppgå till 24 kronor under nästa år, och med den som utgångspunkt skulle budförslaget översättas till 506 kronor i Fingerprint.

Carnegie tror att den aktör som uppvaktat Synaptics är en leverantör av komponenter till smarta telefoner och surfplattor. Banken tror samtidigt inte att det är fingeravtryckssensorn som lockar mest i Synaptics, utan snarare bolagets lösning för skärmar och så kallade touchfunktioner.

Carnegie tror inte att ett eventuellt förvärv av Synaptics kommer att förändra konkurrenssituationen, sett ur Fingerprints perspektiv, i det korta perspektivet, det vill säga kommande 1-2 åren.

Fingerprint steg på torsdagen till en ny rekordnotering på 315 kronor. Vid 11.30-tien hade aktien backat tillbaka till 310,50 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -