Nu väntar vi på Kina

Vår marknadssyn Stigande oro för att den globala konjunkturen mattas av gör att vi justerar ner andelen aktier i vårt allokeringsförlag för oktober.

Det fortsätter att gå trögt på de globala börserna. Det är minus på nästan rakt över i september. Den svenska börsen är ner med närmare 5 procent under månaden och därmed är i princip hela årets börsuppgång utraderad, exklusive utdelningar.

Fortfarande är det oron kring kinesisk ekonomi som spökar. Den allt mer dämpade tillväxten i världens näst största ekonomi är i sig själv oroande men tydliga avmattningstendenser syns även i andra tillväxtekonomier och råvarubaserade ekonomier; en direkt effekt av den svagare kinesiska efterfrågan.

Nu växer dessutom risken för att den ekonomiska avmattningen ska sprida sig till mer mogna ekonomier som USA och EMU-området. De tär länder och regioner som dessutom har gjort det mesta i form av penningpolitiska stimulanser och där det därför är rätt tomt i stimulanslådan, något som spär på den finansiella oron.

Ett tecken i tiden är att den amerikanska centralbankens beslut att inte höja räntan på det penningpolitiska mötet i september möttes av negativa reaktioner på finansmarknaden. Istället för att se det som att det fortfarande var den penningpolitiska gasen i botten gällde bidrog beslutet till ökad oro för att den amerikanska och globala ekonomin var på väg in i en lugnare fas.

Paradoxalt nog fick därför riskaptiten en kortvarig skjuts uppåt när det åter flaggades från centralbankshåll att en räntehöjning redan under det innevarande året fortfarande var högst aktuell.

Det är just oron för att konjunkturutvecklingen som gör att vi skruvar ner aktieandelen i vårt allokeringsförslag för oktober från 60 till 50 procent. Än en gång ser det ut som att världen tvingas skjuta en efterlängtad och hyggligt stark konjunkturuppgång framför sig,

Som vi ser i diagrammet över OECD:s ledande indikator för OECD-området, samt de sex största ekonomierna utanför organisationen (däribland Kina,) så ser det ut som att den globala konjunkturen numer befinner sig på ett allt mer sluttande plan.

Ytterligare ett tecken i tiden är att den Internationella valutafonden (IMF) flaggat för att man avser att skruva ner prognoserna över tillväxten både för i år och nästa år – även om organisationens ledare i samma andetag försöker gjuta lite olja på vågorna genom att hävda att återhämtningen i den globala ekonomin fortgår.

Krisen i Volkswagen, efter fusk med utsläppsmätningar, riskerar dessutom att dämpa konjunkturen i Tyskland, även om konsekvenserna ännu är mycket svåra att överblicka.

Och även om den svenska ekonomin fortsätter att gå starkt så kan det konstareras att exportindustrin sannolikt kommer att pressas av en fortsatt svag omvärldsefterfrågan som den kronförstärkning som skett under den tidiga hösten.

Vi ser också en risk för fortsatt stigande valutaturbulens framför oss och tolkar det som ytterligare ett tecken på riskaversion hos finansmarknadens aktörer.

Sen är det givetvis ett kvarstående dilemma att det finns få, om ens något, altternativ till aktier för den placerare som söker avkastning. Det ger ett visst skydd mot en ordentlig urblåsning på börsen och bidrar sannolikt till att placerare snabbt söker sig tillbaka om riskaptiten skulle visa sig återvända. Det gäller därmed att vara på tårna för en utveckling åt endera hållet.

På råvarusidan har det rört sig svagt nedåt efter en prisrusning på olja i slutet av augusti. Vi tycker oss dock ha sett en botten i oljepriset på strax över 45 dollar per fat Brentolja. Till ett tryck uppåt på oljepriset bidrar att allt fler amerikanska producenter har svårt att nå lönsamhet på de här prisnivåerna och dessutom pressas finansiellt. Åt andra hållet drar att Iran kommer ut med ny olja på världsmarknaden.

Vi väljer att behålla råvaruandelen på 5 procent i vårt allokeringsförlag med en förhoppning om att kommande kinesiska ekonomisk-politiska stimulanser ger priserna en skjuts uppåt. Dessutom finns en chans att dollarn åter börjar stärkas.

Det här bidrar till att ränteandelen i vårt allokeringsförlag stiger till 45 procent. På räntesidan får man tyvärr räkna med relativt låg avkastning.

Vårt allokeringsförlag för oktober månad blir därmed 50 procent aktier, 5 procent råvaror och 45 procent ränteplaceringar.

För aktie- och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i oktober samt tio köpvärda fonder i oktober.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för oktober.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -