Köpvärda fonder april – så gick det

Utvärdering Det har varit fortsatt bra relativt resultat för Placeras rekommenderade fonder. Åtta av tio fonder har levt upp till våra höga förväntningar.

De har varit svåra tider för Sveriges fondsparare. Det senaste halvåret har världsindex tappat över 10 procent. Placeras rekommenderade fonder har inte skonats av börsoron. I absoluta tal har nio av tio fonder tappat i värde.

Men i relativa tal, jämfört med sina kategoriindex, har de klart sig riktigt bra. Åtta av tio fonder har levt upp till våra höga förväntningar.

Våra två indexfonder bland högriskfonderna har fallit lite mer än snittet av liknande fonder. I vår värld är det godkänt, dels för att utvärderingsperioden bara är sex månader, och dels för att det visar att aktiva fonder tenderar att gå lite bättre i dåliga tider då de kan lägga sig likvida på ett sätt som indexfonder inte kan.

Vårt val av aktivt förvaltad högriskfond, UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, visar på just det. Fonden har bara tappat 1,5 procent under en period då snittet av breda eurofonder har tappat nästan 10 procent.

Att Swedbank Robur Exportfond har gått bättre än snittet av breda Sverigefonder ska inte tas som intäkt för att den kommer att fortsätta med det om den globala konjunkturen viker.

Utvecklingen för vår svenska blandindexfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, är lite förvånande. Indexfonder brukar ha det svårare att slå snittet under dåliga tider. Det visar också vårt aktiva val i samma kategori. AMF Balansfond har slagit snittet av liknande fonder. Men indexfonder är relativt trygga och framför allt billiga.

Våra två sänken är två av våra hedgefonder, Atlant Explora och Brummer Multi-Strategy 2XL. De har utvecklats lite sämre än snittet av sina konkurrenter. Däremot fortsätter våra andra lågriskfonder att prestera bra i relativa tal.

  Avkastn 6 mån Kategoriindex
Värdepapper procent procent
SPP Aktiefond Global -10,4 -10,2
Swedbank Robur Axcess Europa -11,9 -9,5
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P -1,5 -9,5
Swedbank Robur Exportfond -11,1 -12,3
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige -5,6 -8,4
Brummer Multi-Strategy 2XL -4,3 -3,3
AMF Balansfond -7,6 -8,4
Atlant Explora -0,8 -0,6
Atlant Stability -0,1 -0,2
Spiltan Räntefond Sverige 0,4 -0,2
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -