Köpvärda aktier i oktober

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en bra utveckling relativt övriga börsen senaste månaden. Vi tar in en ny aktie inför oktober månad.

Sedan förra listan presenterades har de tio aktierna i snitt gått ned 2,4 procent till och med tisdag eftermiddag. Det kan jämföras med -5,7 procent för totalindex (inklusive utdelningar) under samma period.

Bäst gick fönstertillverkaren Inwido som stigit 7 procent, nästan 13 procentenheter mer än index. Sämst utveckling hade fordonsunderleverantören Haldex som tappade 14 procent i absoluta tal och 8 procentenheter i relativa tal.

Inför oktober månad tar vi ut Husqvarna. Vi är lite besvikna över att försäljningen inte tagit fart som väntat i USA och ser en risk för att valutan kommer att gå emot företaget under vintern. Vi tog in Husqvarna på listan inför april månad. Sedan dess har aktien utvecklats drygt 2 procentenheter sämre än övriga börsen.

Ersättare blir kycklingproducenten Scandi Standard, som lockar med konjunkturstabil verksamhet på den nordiska markanden och goda chanser till attraktiva utdelningar kommande år.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i oktober:

Scandi Standard: Aktien har utvecklats sämre än övriga börsen sedan noteringen förra sommaren, bland annat till följd av tidigare problem i Norge. Ett nytt avtal med Coop väntas ge en bättre tillväxt nästa år och direktavkastningen kommande åren ser klart attraktiv ut.

NCC: Byggbolaget väntas ha en relativt hög tillväxt i år och efter en trist kursutveckling ser vi en god anledning att återkomma till aktien som erbjuder en generös direktavkastning.

Haldex: Fordonsunderleverantören har haft ett motigt första halvår men givet den stora exponeringen mot den goda USA-konjunkturen och den allt bättre Europa-konjunkturen tycker vi värderingen är attraktiv på dagens nivå.

Sweco: Vi tycker att Sweco fått lite dåligt betalt för sitt nederländska förvärv som i ett slag gör bolaget till en bjässe i Europa. Integrationskostnader kommer hålla den redovisade vinsten i närtid, men därefter hägrar en kraftfull vinstökning.

Byggmax: Efter ett starkt 2014 är inte jämförelsetalen för innevarande år lätta, men tillväxtutsikterna är fortsatt ljusa och aktien lockar med hög direktavkastning.

Unibet: Bolaget verkar i en bransch med generellt hög tillväxt som väntas bestå under lång tid. Unibet har under den senaste tiden underpresterat mot närmast jämförbara Betsson.

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

SEB: De extremlåga räntorna håller tillbaka räntenettona bland bankerna men en fortsatt hög direktavkastning borgar för att intresset håller i sig.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den aktielista vi rekommenderade för ett halvår sedan, i april.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i oktober.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandi Standard Köp - -
NCC B Köp - -
Haldex Köp - -
SWECO B Köp - -
Byggmax Group Köp - -
Kindred Group Köp - -
Diös Fastigheter Köp - -
Indutrade Köp - -
Inwido Köp - -
SEB A Köp - -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -