På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Därför är Fingerprint "farlig" för ovana ägare

Aktier Det är många som vill göra pengar på de stora rörelserna i Fingerprint Cards – och första gången toppar nu årets stora aktiehajp listan över mest sålda aktier.

Som ett mindre bolag längre ner i börslistorna har Fingerprint-aktien alltid dominerats av privathandlare, och majoriteten av affärerna har skett hos Nordnet och Avanza.

FPC var den i särklass mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen under september. Totalt handlades den för 51 miljarder kronor och kursen flyttades upp hela 33 procent.

Bland privatpersoner handlades exempelvis Fingerprint 20 gånger mer än modejätten H&M. Och den massiva handeln gör att Fingerprint nu seglat upp på säljtoppen hos nätbankerna.

"Det förvånar mig lite. Men det är många som har varit med länge i den här aktien och nu ser det ut som att de kammar hem och säkrar delar av vinsten. Det är en tydlig tendens", säger Joakim Bornold, sparakonom på Nordnet, i en intervju med ETP Direkt.

Avanzas Claes Hemberg konstaterar att det är "klokt" att sälja av i vinneraktien, särskilt som den genomsnittliga Fingerprint-ägarens portfölj till över 50 procent består av aktier i det Göteborgsbaserade fingersensorbolaget.

Samtidigt är det bara några få tusen personer som handlar intensivt. Sett till bolagets totalt 14 000 ägare är det förvisso en stor andel, men det är ändå en mindre grupp som omsätter aktien "som om den vore en av börsens största", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

"Det är proffs som är inne och kör aktien. Det gör att privatpersoner som handlar riskerar att förlora ordentligt eftersom den är så volatil. Det är en farlig aktie för ovana handlare, men det är förstås lätt att lockas av alla ryck".

Faran ligger, enligt Hemberg, i att det är en "inbördes klubb" som handlar mycket vilket gör att värdet inte på samma sätt som i andra aktier bedöms utifrån. Därför är det de som är mest vana att handla som också tjänar mest.

"De privatpersoner
som handlar gör det ofta med stora delar av sina portföljer. När de möter proffsen så är risken stor att de förlorar det de hittills har tjänat om de försöker hoppa mellan tuvorna i upp- och nedgångar. Därför är det bättre att sitta still och inte försöka göra pengar på den senaste rusningen".

 

Mest köpta, Avanza Mest köpta, Nordnet
Hennes & Mauritz Hennes & Mauritz
Telia Sonera Telia Sonera
ABB Volkswagen
SKF ABB
Volvo Sandvik
Investor Volvo
Sandvik Nordea
Nordea Sensys Gatso
Atlas Copco Ica Gruppen
Haldex Betsson
   
Mest sålda, Avanza Mest sålda, Nordnet
Fingerprint Cards Fingerprint Cards
Sensys Gatso Atlas Copco B
Astra Zeneca Precise Biometrics
Nokia Tesla Motors
Ericsson Industrivärden A
Precise Biometrics Nokia
Autoliv Apple
Handelsbanken Skanska
Hexpol Elekta
Electrolux Saab
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -