Indutrade ökar tempot

Aktieanalys Förvärvsmaskinen Indutrade har ökat tempot i år och köpt bolag med en årsomsättning på 1 miljard. Även organiskt växer bolaget fint. Aktien ser klart köpvärd ut på sikt.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 40 den 28 september. Läs mer om Börsveckan.

Industrigrossisterna på Stockholmsbörsen betraktas oftast som ganska tråkiga och inte alls särskilt spännande, men bakom den grå fasaden döljer sig välskötta och effektiva förvärvsmaskiner med starka kassaflöden. Indutrade är börsens största industrigrossist med en rullande omsättning på 10,7 miljarder kronor och ett börsvärde på 16 miljarder.

Aktien är hittills i år upp med 30 procent och tittar man på de senaste tio åren så kan vi konstatera att Indutrade varit en fantastisk investering på börsen. Bolaget klarade finanskrisen ganska väl, jämfört med andra verkstadsinriktade bolag, och aktien bottnade runt 70 kr.

Idag står kursen kring 400 kronor. Huvudägare är finansmannen Fredrik Lundberg med nästan 26 procent av aktierna via investmentbolaget Lundbergs. Därefter följer duktiga förvaltare som Didner & Gerge (8,5 procent av aktierna) och Lannebo fonder (3,1 procent) som stora ägare.

Affärsidén är att köpa nischade teknikförsäljningsbolag för att därefter placera dem i något av de sex affärsområdena Special Products (30 procent av omsättningen), Industrial Components (21), Flow Technology (19), Fluid & Mechanical Solutions (11), Engineering & Equipments (11) och Measurement & Sensor Technology (8).

Tanken är att bolaget därefter ska dra nytta av skalfördelar vid inköp, försäljning och marknadsföring. Detta har Indutrade gjort med framgång under många år och under de senaste 11 åren uppgår antalet förvärvade bolag till närmare 100.

Så länge Indutrade kan behålla lönsamheten oförändrad, eller till och med att öka den, kommer varje bolag som köps in ge ett positivt bidrag till nettovinsten. Indutrade köper oftast bolagen till låga ensiffriga p/e-tal och när dessa sedan integreras fullt ut i koncernen så värderas vinsterna till en bit över 15-16 gånger. Nyckeln till god vinsttillväxt de närmaste åren är därför att fortsätta hitta kompletterande förvärv med egna produkter på befintliga marknader. På det sättet ökar korsförsäljningen mot befintliga kunder men även mot nya kunder och inom nya kundsegment.

Utöver detta finns även goda möjligheter att växa organiskt på befintliga marknader. Idag har bolaget närvaro i 27 länder, men i absoluta termer är försäljningen ganska låg på många viktiga marknader. I Norge och Danmark ligger koncernens försäljning på cirka en halv miljard vardera. På den stora tyska marknaden ligger den också runt 500 Mkr medan försäljningen i Nordamerika inte ens kommer upp till 400 Mkr. I Baltikum, Ryssland och Polen ligger försäljningen de senaste månaderna omkring 650 Mkr också totalt sett.

Den stora produktbredden ger en stor variation i efterfrågeutvecklingen för respektive område och detsamma gäller för den geografiska spridningen. Indutrade består av 200 dotterbolag vilket sänker verksamhetsrisken överlag. Den senaste rapporten vittnar om god efterfrågan för bolagets produkter just nu och vd Johnny Alvarsson menar att många marknader är på väg åt rätt håll.

Under andra kvartalet steg Indutrades omsättning med 24 procent, varav 7 procent enheter organiskt. Vinsten per aktie ökade med 32 procent och baserat på de senaste 12 månaderna ligger nu vinsten på 20 kronor/aktie vilket ger ett rullande p/e-tal på 20.

Hittills i år har bolaget gjort elva förvärv med en total omsättning omkring 1 miljard kronor och helårstillväxten ser ut att hamna på 20 procent i år för koncernen.

Ifjol gjordes 12 förvärv med en sammanlagd omsättning på 750 Mkr. Så ledningen har ökat tempot i år vilket allt annat lika är positivt för vinsttillväxten. Orderingången har samtidigt stigit med 20 procent under första halvåret och rörelsemarginalen har ökat till 11,4 procent (10,8). Vi ser en helårsmarginal på drygt 12 procent (11,6) framför oss. P/e-talet ligger på 18,5 för 2015 och faller till 16,4 nästa år.

Det är attraktivt, särskilt med tanke på att en modest tillväxttakt på 5-6 procent ligger i förväntningarna för 2016. Det är lågt med tanke på vilka förvärv bolaget gjort i år och även i ett historiskt perspektiv. Indutrades genomsnittliga tillväxttakt ligger på 11 procent sedan noteringen på börsen år 2005. Indutrade har även de finansiella muskler som krävs för att fortsätta sin förvärvsstrategi. Nettoskulden ligger på 3,5 miljarder kronor vilket motsvarar drygt 3 gånger den rullande rörelsevinsten som ökar med över 25 procent för tillfället. 

Som investerare bör man försöka identifiera var i konjunkturcykeln vi befinner oss för att optimera tajmingen och den långsiktiga avkastningen när man köper Indutrade. Är man extremt långsiktig och ämnar behålla sina aktier i mer än fem-sex år kan man i princip köpa och hålla aktierna i byrålådan då de långsiktiga trenderna på industrigrossistmarknaden känns intakta.

Det finns fortfarande många små, oftast familjeägda, teknikhandelsbolag i Norden och Europa som på sikt kommer att köpas upp av större aktörer. Det är så trenden har varit sedan millennieskiftet och det är säkerligen så det kommer att se ut under många år framöver.

Även på kort sikt har aktien potential att stiga i linje med vinsttillväxten som enligt Factset väntas uppgå till 12 procent nästa år. Vi ser det som något defensivt så potentialen borde till och med vara högre.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Indutrade Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -