Årets sämsta investerare

Börs Om du har gjort dåliga aktieaffärer senaste tiden är det nog ingenting jämfört med förvaltaren av Qatars investeringsfond. Den senaste tiden har allt gått fel för emiratets fond.

Vi närmar oss slutet på det tredje kvartal som har varit ett mycket svagt börskvartal och som innehållit allt från börskollaps i Kina, råvarukollpas till skandalen i Volkswagen.

Det är händelser som inte gått spårlöst förbi Qatars investeringsfond. Med två dagar kvar på kvartalet uppskattar Financial Times att oljeemiratets fond kommer att göra en förlust på över 100 miljarder kronor under tredje kvartalet.

Fonden verkar ha lyckas med konststycket att pricka in kursfall i åtta av dess tio största innehav och de tre största placeringarna har utvecklats till en ren mardröm.

Innehavet i Volkswagen uppskattas stå för den största förlusten på 71 miljarder kronor.Volkswagens aktie har från toppen i mars fallit 58 procent.

Investeringsfonden som äger också 8,2 procent i råvaruhandelshuset Glencore som har ett berg av skulder. Den kommande förlusten i Glencore uppskattas till 23 miljarder kronor. Aktien har sedan maj fallit cirka 76 procent.

Det tredje stora innehavet är Agricultural Bank of China noterat i Hong Kong där fondens förlust uppskattas bli 5,5 miljarder kronor. Aktien har nästan förlorat en tredjedel av sitt börsvärde på mindre än ett kvartal.

Bland fondens övriga innehav som utveclats mycket svagt under året märks Shell, Siemens och Barclays Bank.

Qatars Investeringsfond har seglat upp som en av världens mest offensiva investerare sedan det grundades av emiratet 2005, med ett mandat att använda landets gasrikedomar till investeringar i en diversifierad portfölj av långsiktiga innehav. Den uppskattas ha investeringar för drygt 2 000 miljarder kronor.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -