NCC stuvar om och tittar på avknoppning

Bygg NCC ska presentera en ny strategi som bland annat innebär ett ökat fokus på tillväxt i Norden inom bygg och anläggning. En avknoppning kan bli aktuell.

Från årsskiftet blir dagens sju affärsområden blir fem.

De fyra landsbaserade Construction-enheterna delas i två nordiska affärsområden, NCC Infrastructure och NCC Building.

NCC Roads bildar nya affärområdet NCC Industry, exklusive vägserviceverksamheten som flyttas till NCC Infrastructure. NCC Housing och NCC Property Development kvarstår som affärsområden.

HR, kommunikation och hållbarhet samordnas i en gemensam enhet Corporate Relations som ingår i koncernledningen. Inköp är en annan central del av NCC:s verksamhet som lyfts upp i koncernledningen.

NCC uppskattar att kostnaderna förknippade med omorganisationen kommer att uppgå till 250 miljoner kronor och huvudsakligen belasta NCC:s resultat i det fjärde kvartalet 2015 och det första kvartalet 2016.

NCC:s nya strategi som sjösätts vid årsskiftet innebär bland annat att NCC ska fokusera på lönsam tillväxt med fokus på bygg och anläggning såsom till exempel infrastruktur och renovering. Gemensamma arbetssätt, ett NCC och fokus på hållbarhet är andra viktiga hörnstenar i den nya strategin.

"Goda marknadsförutsättningar i Norden innebär att intresset för våra hemmamarknader ökar från internationella aktörer och NCC möter idag högt specialiserade konkurrenter i anbudsprocesserna. Med de förändringar som nu genomförs får NCC en specialiserad nordisk organisation med stark lokal närvaro. Med specialisering får vi bättre kraft att utveckla och erbjuda gemensamma koncept och lösningar till våra kunder på alla våra marknader", kommenterar vd Peter Wågström.

Styrelsen i NCC har även gett ledningen i uppdrag att analysera förutsättningar att skapa ett självständigt bostadsutvecklingsbolag med utgångspunkt i affärsområdet NCC Housing och dela ut det till aktieägarna genom en så kallad Lex Asea.

Styrelsens ambition är att slutföra analysen under hösten och återkomma till aktieägarna med mer information i delårsrapporten den 6 november.

NCC:s nya strategi kommer att presenteras mer utförligt på bolagets kapitalmarknadsdag i Stockholm den 26 november.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -