Lugnare resa väntar i Bilia

Aktieanalys Bilia har förbättrat sina resultat kraftigt de senaste åren och aktien har rusat. Nu väntas dock vinsterna plana ut och vi tror aktien går en lugnare framtid tillmötes.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Att köpa på nedgångar har överlag varit en bra börsstrategi de senaste åren. Det har fungerat särskilt bra i Bilia där aktien rekylerat uppåt kraftigt efter varje svacka. Sedan början av sommaren har kursrörelserna varit stora i Bilia. En stark halvårsrapport bidrog till att skicka upp aktien med nästan 40 procent under juli. Därefter föll aktien med 20 procent under börsoron i augusti. Frågan är om det åter är ett köpläge?

Halvårsrapporten var som sagt stark och bjöd på en underliggande tillväxt på 8 procent. Såväl nyförsäljning av bilar som begagnataffären och verkstäderna bidrog enligt bolaget till tillväxten i kvartalet. Samtidigt höll Bilia kostnaderna väl under kontroll och lönsamheten förbättrades. Rensat för engångsposter steg rörelseresultatet med nästan 50 procent jämfört med samma period i fjol och rörelsemarginalen ökade till 3,5 procent från 2,6 procent i fjol.

Det förbättrade rörelseresultatet tillskrivs huvudsakligen försäljning av begagnade bilar och högre aktivitet i verkstäderna. Bilaffären ökade sitt rörelseresultat i det andra kvartalet med totalt 29 Mkr och av detta stod begagnat för 24 Mkr.

Lönsamheten har förbättrats i bilaffären och rörelsemarginalen i kvartalet landade på 2,2 procent vilket är drygt en halv procentenhet högre än i fjol. Marginalen inom bilaffären kan dock jämföras med de 9,1 procent som Bilia håller i sina verkstäder i perioden. Sett till de senaste tolv månaderna har verkstäderna svarat för cirka 20 procent av omsättningen men 60 procent av rörelseresultatet.

Bilförsäljningen är dock fortfarande viktig för Bilia inte minst eftersom den genererar uppdrag åt verkstäderna. Både vid själva försäljningstillfället då vissa modifieringar av bilen ofta görs men framför allt under de kommande åren. Bilia erbjuder exempelvis serviceabonnemang i samband med bilförsäljningen och bolaget har även försäkringar vilka genererar skadeärenden.

Bilia tvingades i samband med finanskrisen att ta krafttag för att sänka kostnaderna. Bolaget började i samma veva att jobba mer aktivt med att bredda sitt serviceerbjudande och med att stärka upp sin begagnataffär. Det har gett resultat och i takt med att volymerna kommit tillbaka i marknaden har bolaget kunnat hålla i kostnaderna och stärka upp lönsamheten.

Ett viktigt steg för att förbättra lönsamheten inom Bilia togs under fjolåret. Precis som Mekonomen valde Bilia att lämna den danska marknaden som under flera år präglats av överetablering och priskrig.

Bilia har trots den dyrköpta läxan i Danmark uppenbarligen inte gett upp tanken på geografisk expansion. Nyligen presenterades ett köp av en BMW och Mini-återförsäljare i Tyskland. I samband med affären talade Bilias vd Per Avander om att ”växa på den europeiska marknaden”.

Bilia var under många år ägt av Volvo och det är fortfarande det överlägset största bilmärket i koncernen. Sedan EU avreglerade bil- och servicehandeln för drygt 10 år sedan har dock Bilia även expanderat verksamheten till andra bilmärken.

Inte minst har bolaget på senare år målmedvetet köpt på sig BMW-återförsäljare och verkstäder. Inom nybilsförsäljningen var BMW i fjol näst största bilmärke för Bilia både i Sverige och Norge. Under förra året köptes även ett antal Toyota-verksamheter i Sverige och Norge och i somras köptes Sveriges största återförsäljare av Lexus. Övriga märken inom Bilia är Renault, Ford, Mini, Nissan, Hyundai och Dacia.

Efter en svacka under 2012 har bilmarknaderna i norden varit starka de senaste åren. Enligt en färsk prognos från Bil Sweden väntas 2015 bli ett nytt rekordår för svensk nybilsförsäljning. En ökande befolkning, låga räntor och en stabil arbetsmarknad är bidragande faktorer till att nybilsförsäljningen stigit 20 månader i rad. Många unga tar körkort och nya kategorier användare köper bil, som exempelvis äldre kvinnor.

Bilias orderstock av nya bilar krympte något under det andra kvartalet men den ligger fortfarande en bra bit över fjolårsnivåerna. Vd Per Avanders bedömning om det tredje kvartalet är att efterfrågan på bilar och service kommer att vara något bättre än samma kvartal i fjol.

De analytiker som bevakar Bilia-aktien räknar med att bolaget i år ökar omsättningen med 4 procent. Rörelsemarginalen väntas landa på 4,1 procent om man inkluderar positiva engångsposter. Snittprognosen för vinsten per aktie är 12,76 kronor (10,78 kronor utan engångsposter).

Nästa år väntas en tillväxt på knappa 3 procent, en rörelsemarginal på 3,5 procent och en vinst per aktie på 11,13 kronor. De prognoserna ger p/e-tal på 15,7 (underliggande) respektive 15,0. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 11,5 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Prognoserna för närmaste årens utdelningar väntas innebära direktavkastningar på 4,1 respektive 4,4 procent.

Sedan mitten av 2012 har Bilia-aktien trefaldigats och även om kursutvecklingen varit fladdrig i år så står aktien fortfarande på plus 40 procent sedan årsskiftet.

Vinsttillväxten har också varit stark i Bilia de senaste åren, pådrivet inte minst av en stigande efterfrågan på både nya och begagnade bilar och service. Nybilsregistreringarna har tuggat sig uppåt under lång tid och frågan är om marknaden orkar fortsatta uppåt även nästa år eller om den faller tillbaka något. Konsensusestimaten för Bilia pekar åtminstone mot en rejält dämpad vinsttillväxt kommande år, lite drygt 3 procent både nästa år och 2017.

Konjunkturen och Bilia kan för all del överraska positivt och estimaten kan behöva revideras upp. Till p/e 15 på nästa års resultat, med tre starka år i ryggen och med en aktiekurs som stigit 40 procent bara i år börjar dock förhållandet mellan risk och möjlig avkastning i Bilia-aktien kännas lite ofördelaktig.

En hygglig direktavkastning räcker inte som köpargument och rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Neutral - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -