Den skrockfulle köper

Aktiekommentar I helgen avgjordes årets upplaga av St Leger. Därmed ska det, enligt gammal engelsk börsskrock, åter vara dags att åter köpa aktier.

I årets upplaga vann hästen Bondi Beach under jockeyn Colm O'Donoghue. St Leger Stakes, en klassisk galopptävling för treåriga engelska fullblod, har namngivits efter den brittiske generallöjtnanten Anthony St Leger och har pågått sedan 1776.

Den som i år följt börsskrocket som säger att man ska sälja sina aktier i maj och inte återvända förrän i september ("sell in May and stay away, don't come back until St Leger's day") kan vara nöjd än så länge.

Från slutet av maj till och med onsdagen har OMXS30-index backat 9,6 procent. Det är en normal årsavkastning på börsen som försvunnit på lite mindre än fyra månader.

Skrock eller inte, som Placera många gånger pekat på finns det ett ganska starkt säsongsmönster på börsen som, trots en uppgång i juli, manifesteras i en svag utveckling sett över hela sommaren.

Grafen nedan visar hur det genomsnittliga månatliga utfallet har sett ut under det senaste kvartsseklet.

I snitt har börsen backat 2,2 procent i augusti och medianvärdet är -1,2 procent. Av totalt 26 augustiobservationer har 15 stycken varit negativa, varav åtta stycken varit en nedgång på mer än 3 procent.

Motsvarande siffra för september månad är ett snitt på -2,3 procent och medianvärde på -0,6 procent. Av totalt 25 observationer har 13 varit negativa, varav elva stycken på mer än 3 procent.

Den som valt att investera i OMXS30-index efter det här säsongsmönstret, att sälja i slutet av maj och köpa tillbaka i slutet av september, har sedan 1990 skrapat ihop en trevlig värdestegring på 2 109 procent. Den som i stället under hela tiden legat investerad i index har fått en avkastning på 620 procent.

Visserligen ingår inte transaktionskostnader eller eventuell skatt i beräkningen, men inte heller den positiva effekten av utdelningar.

Att det finns ett sådant här historiskt säsongsmönster över en längre tid innebär inte någon garanti för att börsen ska utvecklas enligt mönstret varje enskilt år, men i år gjorde den det.

Under juni backade index med 6,3 procent, i juli månad steg index 4,8 procent och augusti månads facit blev en nedgång på 7,1 procent. I skrivande stund har index hittills under september månad backat med 1,2 procent.

Oavsett om man tror på St Leger-skrönan eller inte så är det intressant att reflektera över varför det finns ett så tydligt historiskt mönster att börsen brukar gå svagt i slutet av sommaren.

En möjlig förklaring – en tes som varit högst relevant de senaste åren – kan kanske sökas i säsongsmönster i analytikerprognoserna. Efter halvårsrapporterna har det blivit uppenbart att de vinstprognoser som legat i marknaden varit för optimistiska och inför tredje kvartalets rapporter har de justerats ned.

När sedan rapporterna närmar sig under senhöstens så sprider sig inställningen att "det här året är ett förlorat år" och blickarna vänds mot nästa år.

Den här typen av mönster har vi definitivt sett under de senaste åren. Det räcker med att titta på hur index för industribolagen har underpresterat mot övriga börsen under det tredje kvartalet för att känna sig stärkt i den uppfattningen.

Så om du tror mer på börsskrock än på riskerna med en haltande kinesisk ekonomi och effekterna av amerikanska räntehöjningar är det nu dags att återvända till börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -