Hävstång på pensionskontot

Fonder Sedan en vecka är det möjligt att använda sitt PPM-sparande för att med hävstångsprodukter spekulera i upp- och nedgångar på börsen.

Förra fredagen började fondbolaget Alfred Berg erbjuda så kallade bull- och bearprodukter till spararna inom premiepensionssystemet.

Och trots att bolaget inte har gjort någon som helst marknadsföring inför lanseringen har pensionspengar redan börjat sättas in i båda fonderna, rapporterar Privata Affärer.

Bull- och bearfonderna är värdepapper som ger möjlighet att få avkastning på sitt kapital i både upp- och nedgång. Med bear tjänar man pengar när börsen faller, med bull när den stiger. Fonderna använder sig av så kallad hävstång, det vill säga börsrörelserna förstärks x antal gånger, vilket gör att avkastningen kan bli riktigt bra – men också att förlusterna kan blir riktigt stora.

Bullfonden har en hävstång på 150 procent medan bearalternativet, som går emot marknaden, har hävstången 90 procent vilket exempelvis innebär att fondens värde stiger 4,5 procent när börsen faller 5 procent.

"Visst kan man ha moraliska betänkligheter mot att tillgängliggöra nya fonder med hävstång i premiepensionssystemet, men i en marknadsekonomi måste folk ha rätt att skydda sig mot ett ras av pensionspengarna", säger Sebastian Hallenius, som förvaltar båda fonderna hos Alfred Berg, till Privata Affärer.

Och på Pensionsmyndigheten har man inga formella synpunkter på fonderna som registreras i PPM, så länge de uppfyller myndighetens administrativa krav.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg är dock kritisk till bull- och bearprodukter inom premiepensionssystemet, och varnar för "lekstuga" med pensionspengarna.

"Det här är som att cykla med ögonbindel och kan snabbt kosta tiotusentals kronor. Det är inget för vanligt folk, utan stanna i PPM-soffan", skriver Hemberg på sin blogg.

Det kan dock finnas en poäng i att skydda värdet på sitt fondkonto genom att använda bearprodukten i kortare perioder av börsoro.

"Säg att du har några svängiga favoritfonder som du inte vill lämna, men ändå är skeptiskt till börsen. Då kan du under en eller två månader välja att lägga en fjärdedel av pengarna där. Men skaffa en rejäl väckarklocka, så att du inte försover dig. På en vanlig börs försvinner pengarna helt efter något år".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -