Rusning till rörlig ränta avtar

Bostad Andelen bolånekunder som väljer rörlig ränta är fortfarande historiskt hög – men rusningen till den kortaste bindningstiden avtog ändå något under augusti.

Intresset för obundna bolån har växt stadigt de senaste tre åren, i takt med att Riksbanken tryckt ner reporäntan. I augusti valde 82 procent av SBAB:s kunder att teckna lånet på tre månader.

"Bolåntagarna fortsätter att välja rörlig bolåneränta i stor utsträckning. Det signalerar en utbredd tro på fortsatt låga räntenivåer de kommande åren och kanske också en viss ovilja att binda upp sig i längre ränteavtal", säger Tor Borg, bankens chefekonom.

Men det var ändå något färre som valde den kortaste bindningstiden i augusti än månaden före, och samtidigt ökade andelen kunder som tecknade lånet på mellan ett och fyra år.

SBAB:s snitträntor
fortsatte att sjunka i augusti och banken tror att det finns förutsättningar för ytterligare räntenedgång. Snitträntan för lån bundna på tre månader ligger just nu på 1,49 procent.

Billigast bland de större bankerna har SEB varit sedan genomsnittsräntorna blev offentliga i början av sommaren. SEB:s snittränta (för juli) med den kortaste bindningstiden, tre månader, är 1,36 procent.

Här kan du jämföra bankerns olika bolåneräntor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -