Ingves: Sitter inte med armarna i kors

Penningpolitik ECB:s agerande har så klart betydelse även för Riksbanken. "Sker det stora förändringar på den kanten kommer vi inte att sitta med armarna i kors", säger Riksbankschef Stefan Ingves.

ECB har rådsmöte under torsdagen. De väntas inte komma med några nya åtgärder men ha ett duvaktigt budskap vid Mario Draghis presskonferens klockan 14.30.

På en fråga om det inte varit lämpligt att agera nu inför den viktiga avtalsrörelsen sade Stefan Ingves att bedömningen Riksbanken gjort är att det i dagsläget är bäst att hålla räntan på -0,35 procent och fortsätta med obligationsköpen som tänkt.

Det går bra för svensk ekonomi och kommer att gå mycket bra när omvärlden tar fart, och det väntas leda till att inflationen stiger framöver, sade han.

Vad gäller frågan om tveksamheterna om inflationsmålet går att nå sade han att så länge vi har en egen valuta så kan Riksbanken alltid få upp inflationen, vad det handlar om är att få upp inflationen under "ordnade former", vilket de försöker göra genom låg ränta och obligationsköp.

De tror att KPI-inflation kommer att röra sig relativt snabbt upp om prognosen stämmer. Slutmålet är att få upp KPI-inflationen mot målet men det kan periodvis vara bättre att fokusera på andra mått, som till exempel KPIF exklusive energi.

På frågan om en fortsatt kronförstärkning är den viktigaste "triggern" för ytterligare agerande sade Stefan Ingves att det är svårt att säga, men att det är "angeläget att kronan inte stärks mer än vad vi antagit". Vad det sedan innebär för penningpolitiken återstår att se.

Vad gäller att Riksbanken träffat arbetsmarknadens parter, och om de eventuellt försökt påverka dem inför avtalsrörelsen, sade han att de bedriver en centralbanksverksamhet i det svenska samhället, de lever inte i ett vakuum. Det vore därför närmast tjänstefel att inte träffa olika aktörer i den svenska ekonomin.

"Det är en del i det löpande arbetet som vi alltid håller på med", sade han och tillade att han inte kan säga att de träffat arbetsmarknadens parter extra mycket denna gång.

Han sade att de ibland behöver justera "lite här och där" i prognoserna. Det som hänt nu exempelvis är att de tvingats dra ned oljeprognoserna. Men prognosförändringarna är små från juli och därför har de heller inte sett skäl att ändra penningpolitiken

Han framhöll att löneprognoserna inte är en rekommendation utan just en prognos.

Angående Kina sade han att de har en mycket försiktig prognos om tillväxten, och att de följer utvecklingen noga.

Christina Nyman, biträdande chef för avdelningen för penningpolitik, sade att de gjort vissa justeringar för bland annat bensin- och elpriserna.

Hon sade också att de antar att lönebildningen kommer att fungera som tidigare, där industrin sätter märket. De gör prognoser för de totala löneökningarna och där är det konjunktur- och inflationsprognoserna som påverkar mest.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -