Hon ska hoppa in pengar till investerare

Crowdfunding När börssentimentet är surt hoppas en friidrottare på att kunna locka investerare genom att erbjuda andelar i prispengar.

20-åriga Sandra Törnros blir världens första friidrottare att ta in kapital i ett crowdfundingliknande projekt. Framöver ska prispengar och intäkter delas ut till andelsägarna och förhoppningsvis ska utdelningen kunna bli sex gånger det insatta kapitalet.

Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, är ett 2000-talsfenomen som blivit populärt under senare år. 2013 beräknades industrin till strax över 5 miljarder dollar, eller 42 miljarder kronor. Konceptet går ut på att någon med en idé ber individer eller grupper om pengar för att kunna realisera ett projekt, ofta genom en plattform online.

Hittills har det vanligaste dock varit finansiering av nya produkter men nu finns en liknande tjänst för investeringar i idrottare.

Trade in Sports lanserades 2012. Bakgrunden till projektet är att många aktörer inom sportindustrin haft svårt att utveckla sina verksamheter och ta in externt kapital. Framtidstalanger har haft svårt att lägga ner den tid på träning som behövs. Dessa problem vill Trade in Sports nu lösa.

Tjänsten fungerar som en börs där privatpersoner kan investera i idrottare, idrottsklubbar och hästar genom köp av andelar, med utdelningar på de intäkter som kommer in.

Sandra Törnros är en av de idrottare som vill ta in kapital enligt denna modell. Hon tog längdhoppssilver under junior-SM 2015 och vill nu satsa på att bli topp 10 i världen 2018. Som hjälp på vägen vill hon ta in 320 000 kronor genom att sälja 4 000 andelar för 80 kronor styck.

”Detta blir en jättemöjlighet för mig att kunna fokusera på det jag vill göra. Tack vare mina investerare kommer jag behöva jobba lite mindre och i stället kunna lägga mer tid på träning. Jag tror att det kommer ta mig till nästa nivå och bli bra för både mig och andelsägarna”, säger Sandra Törnros, som blir den första friidrottaren att ta in kapital på detta sätt.

Upplägget är dock inte helt nytt. Fenomenet har i media kallats för kändisobligation. Sångaren och musikern David Bowie har backats upp av en amerikansk investeringsbank redan 1998 med hjälp av en liknande modell.

Om friidrottaren Sandra Törnros lyckas etablera sig på en bra nivå är förväntad avkastning 300 procent om fem år genom intäkter och prispengar. Dessa ska sedan delas ut till andelsägarna. Om inga prispengar eller intäkter kommer in kan investerarna förlora 80-90 procent av det investerade kapitalet.

Rent praktiskt måste ett konto på tjänsten skapas, därefter kan andelar köpas och säljas ungefär som på en börs. Trade in Sports tar 14 procent som administrationsavgift.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -