Ta budet i Hemtex

Aktiekommentar Ica Gruppen har lagt bud på resten av aktierna i Hemtex. Bolaget har tagit stora kliv på vägen mot lönsamhet men Placera rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.

I förra veckan lade Hemtex huvudägare Ica Gruppen bud på resterande aktier i bolaget. Ica Gruppen bjuder 7,50 kronor per aktie, vilket vid tidpunkten för budet var 44 procent högre än gällande aktiekurs.

Styrelsen i Hemtex har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet och det gör även vi på Placera.

Ica Gruppen ägde redan före budet 68,5 procent av aktierna i Hemtex och bolagen samarbetar inom inköp och ett särskilt sortiment av hemtextiler till vissa av Icas butiker. Att ha en stor och stark huvudägare är oftast bra men för Hemtex har det även inneburit få andra aktieägare och dålig likviditet i aktien. Börsvärdet på de aktier som inte låg i händerna på bolagets tio största ägare motsvarade före budet bara cirka 55 Mkr.

De senaste tolv månaderna har Hemtex omsatt 1 079 Mkr med en rörelsemarginal på låga 0,2 procent och en förlust på 5 öre per aktie.

Ifjol presterade bolaget en rörelsemarginal på nästan 2 procent men resultaten har i år försämrats. Det beror dels på den starka dollarn som innebär högre inköpspriser och sämre bruttomarginal. Marginalen har även pressats av reor och resultatet tyngs dessutom av förluster på terminskontrakt. Även om ovanstående problem inte är strukturella och kommer att försvinna så är det hur som helst svårt att värdera Hemtex utifrån resultaten.

Ica Gruppens bud värderar hela Hemtex till 719 Mkr vilket är två tredjedelar av omsättningen. Det är relativt lågt men ingen anmärkningsvärd nivå. MQ Holding värderas något högre men Kappahl och RNB handlas exempelvis klart lägre än så. Dagens omsättning i Hemtex räcker heller inte till vinst och skulle sannolikt behöva vara åtminstone 10-15 procent högre för att generera rimliga resultat på sista raden.

Hemtex har de senaste åren tagit tillbaka en del av den mark bolaget förlorade under de svaga åren som följde på finanskrisen. Hårt arbete med sortiment och butiker har gett resultat och bolaget har kunnat visa upp en bra försäljningsutveckling i sina jämförbara butiker. Hemtex har dessutom breddat sitt sortiment och startat e-handel vilket bidragit till tillväxten.

Hemtex är dock redan idag en stor aktör i Sverige. Marknadsandelen uppgår till knappa 25 procent så i förlängningen blir det svårt för bolaget att växa så väldigt mycket snabbare än den underliggande marknaden. Att sälja hemtextiler är en mogen verksamhet så marknaden växer över tid inte mycket mer än 2-4 procent om året.

Konkurrensen på marknaden är dessutom hård både från nya rena nätaktörer och från kedjor som H&M och Åhléns. Hemtex ligger också fortfarande lågt när det gäller butiksexpansion vilket ytterligare dämpar tillväxttakten. Det kan således även i bästa fall ta 2-3 år till innan resultaten lyfter upp mot nivåer som matchar värderingen i Ica Gruppens bud.

Hemtex-aktien har inte varit över 7,50 kronor sedan början av 2011 och även om utvecklingen för bolaget de senaste åren varit uppmuntrande så tycker vi att Ica Gruppens bud känns rimligt givet den omsättning och de resultat Hemtex presterar idag.

Acceptperioden för erbjudandet inleds imorgon, 3 september och den löper sedan till 1 oktober. Likviddag för aktierna beräknas bli 6 oktober.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -