Heta listan håller sig undan

Heta Listan Stormen river över börsen och någon stiltje syns inte riktigt på radarn. När osäkerheten är som störst finns kanske de bästa förutsättningarna vid sidlinjen.

Svängningarna i marknaden blir större och större. Detta tolkar vi som ett tecken på att oron kan dröja kvar längre än vad de flesta hoppas på. Volatilitet är nämligen en vanligare komponent i sjunkande marknader än i en stigande.  Och på makrosidan finns fler än ett bekymmer att oroa sig för.

På tisdagen bröt den korta trenden (50-dagars glidande medelvärde) ned genom den långa trenden (200-dagars glidande medelvärde) på OMXS30-index. Det är en teknisk indikator för att marknadstrenden mer långsiktigt byter riktning nedåt.

Vår spekulation inför Rottneros kvartalsrapport vart ett rejält bottennapp. Trots en bra rapport och en stark inledande handel dök aktien mot dagens slut och vi stoppades ur samma dag som positionen tagits.

Från förra veckans botten har Hewlett Packard rekylerat upp rätt duktigt men positionen visar fortfarande plus 4,5 procent. Vi ligger kvar med blankningen tills vidare.

         
Heta Listan
Stop loss Trigger Målkurs Avk %
Hewlett-Packard* 28,50** 29,10   24,00   4,5
*blankning        
** Ny stop loss        

 

Trots uppstudsen från förra veckans lågvattenmärke känns marknaden olustig och det känns rimligt för listan att ligga lågt. Den här veckan nöjer vi oss med en svängig blankningskandidat.

Caterpillar Trigger 74,20. Målkurs 63,75. Stop loss 78,00.

Caterpillar (45 miljarder dollar) befinner sig i en våldsamt svängande men nedåtgående trend. Att ta en blankningsposition nu innebär en stor risk att stoppas ut av volatiliteten men givet prognoserna från Factset ser framtiden dyster ut.

Omsättningen väntas minska med 11 procent i år och vinsten sjunka till 4,95 dollar per aktie. Det motsvarar ett vinstras på 22 procent mot året innan. För 2016 ser utsikterna lika trötta ut. Vinsten per aktie väntas sjunka till 4,55 dollar och omsättningen någon procent till.

Problemen bottnar i ogynnsamma effekter av en starkare dollar, samt lägre aktivitet på byggmarknaden i Kina och Latinamerika. Samtidigt har råvarupriserna backat vilket drabbat en redan pressad gruvsektor. Blanka Caterpillar vid 74,20 dollar och sätt stopp vid 77,00 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -