Veckans bästa och sämsta

Börscocktail Vilken vecka vi lagt bakom oss! Trots en nattsvart måndag ser veckan ut att stänga på plus. De försiktiga ser de våldsamma kursrörelserna som varningssignaler, de djärva ser köpläge.

På veckobasis har Stockholmsbörsen stigit med 0,1 procent och friserar vi bort volatiliteten ser det på ytan att ha varit en vanlig vecka på börsen. Men som mest var storbolagsindex i Stockholm ner 14 procent från högsta noteringen i augusti och trots det ser index ut att stänga veckan på plus.

De amerikanska börsernas utveckling på en vecka ser ut som ett V och trots enorma ras och kalabalik verkar Nasdaq stänga veckan 2,3 procent högre och Dow Jones 1,2 procent högre.

Liknande var utvecklingen på Frankfurtbörsen som i skrivande stund stigit 2,3 procent på veckobasis.

Robotarna tog plötsligt över

Svängningarna på börsen den här veckan kommer gå till historien. När börserna i USA öppnade på måndagseftermiddagen föll kurserna handlöst och fallet är ett av de största i mannaminne i alla fall mätt i antalet punkter.

Nasdaqbörsen öppnade ned nästan 9 procent och i andra amerikanska index som Dow Jones och S&P 500 tog fallet liknande proportioner.

När de stimulanspumpade börserna i Kina föll handlöst betraktades det med viss lättja. Milslånga listor med aktier, i vilka handeln stoppats på minus 10 procent i så kallade "imit down-förfaranden", var det som dominerade på Twitter. Många verkade kunna förhålla sig nästan skämtsamt distanserade till utvecklingen.

Men måndagen den 24 augusti kommer att benämnas som en "svart dag" då enorma värden utplånades i den inledande handeln. Bland de värst drabbade i kursraset var stora likvida aktier som Pepsico, Colgate och Starbucks. I flera fall uppmätte kursfallen 25 procent.

Lika snabbt som kurserna föll, gapade de sedan uppåt och det overkliga händelseförloppet visade sig vara ett magiskt läge för världens dagshandlare. Det hela liknade i många avseenden händelseförloppet under den berömda flash-kraschen 2010.

Eftersom världens börser snabbt återhämtat sig från det enorma raset har katastrofkänslorna blåst förbi. Få verkar ha reflekterat över vad som faktiskt skedde. Raset sågs främst som ett fyndtillfälle. Men det är otroligt viktigt att reflektera över måndagen och förstå hur sårbart vårt finansiella system faktiskt är. Börsrobotar och magiska algoritmer som på dagligbasis bidrar till likviditeten kan när som helst trycka på stoppknappen och i de tomrum de lämnar efter sig i orderböckerna bildas ett stort vacuum.

En annan del av problematiken är den allt större handeln i ETF- och ETP-produkter. Som oftast är tanken att de börshandladefonderna ska replikera ett visst index.  Ofta med en hävstång. De belånade tillgångsslagen ger på ett enkelt sätt investerare exponering mot ett specifikt index eller en sektor vilket gjort dem väldigt populära.

För att ETF:erna ska ligga rätt i sin exponering tvingas de till både köp och sälj i marknaden. Men blir deras inflytande tillräckligt stort styr de marknaden med sitt handlande istället för att som tänkt, skugga den.

Under tre handelsdagar har Regel 48 tillämpats på Wall Street. Regeln friskriver i korthet marknadsgaranter från att ställa prisindikationer inför öppningen och detta har stundtals fått terminshandeln att spöka.

 

Inget ont som inte för nåt gott med sig

Precis som i USA tog ett antal likvida aktier storstryk under veckans början. Förra veckan lyfte vi ett par högutdelare som intressanta men det visade sig att dessa kunde bli billigare.

Teliaaktien gick som lägsta att plocka upp till under 45 kronor och liknanden realägen dök upp i aktier som Tele2 och Nordea. När börshumöret senare vände blev uppställen stora i dessa och Teliaaktien har sen botten stigit 7 procent.

I Atlas Copco tog Placeraredaktionen tillfället i akt och höjd rekommendationen till köp. Aktien har kommit ner rejält under sommaren och trots uppenbar motvind från gruvindustrin och Kina tror Placeras Tomas Linnala på underverk.

 

Veckans bästa och sämsta nyheter

Bilbesiktningsbolaget Opus föll som en sten på måndagen efter nyheten om att Transportstyrelsen utreder möjligheten att minska antalet besiktningar som svenska bilar måste genomgå, anpassat efter den europiska modellen. Det skulle betyda längre tid mellan kontrollerna och en följdeffekt skulle bli lägre intäkter för Opus. Än är det hela på utredningsstadiet och med tanke på att Sverige har en vagnpark som är till åren är det långt ifrån säkert att modellen lämpar sig för oss. På en vecka har aktien tappat 20 procent.

Trafiksäkerhetsbolaget Sensys Gatsbo som varit en riktig raketinvestering under året redogjorde för sitt andra kvartal. Resultatet ökade till 13,5 Mkr vilket kan jämföras med 5,2 Mkr under samma period året innan. Nettoomsättningen ökade med 46 procent. Under sommaren har bolaget fått flera order ifrån mellanöstern och aktien har på en månad stigit 47 procent.

Bryggeriet Kopparbergs ökade sina intäkter rejält under sitt andra kvartal och stor del av framgångarna är avhängt positiva valutavindar. Världen gillar päroncider och på en vecka har aktien stigit 15 procent.

Men bryggeriet hamnar i lä jämfört med Börsveckan favoriten Evolution Gaming som stigit 37 procent efter en kalasrapport. Resultatet i andra kvartalet dubblades och vinsten uppgick till 16 eurocent per aktie.

Nykomlingen Coor Service Management som kom till börsen i juni redovisade en kraftig omsättningsökning i andra kvartalet men rörelseresultatet blev en rejäl besvikelse. Inklusive noteringskostnaderna på 78 Mkr blev resultatet minus 41,6 Mkr.

 

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Finans och försäkring 1,3 5,1
Energi 0,8 -7,9
Material 0,4 -9,0
Konsumentvaror 0,4 -4,5
Investmentbolag 0,2 -6,3
Telekom och IT 0,1 -8,5
Bygg och Fastighet 0,0 2,9
Hälsovärd 0,0 -6,7
Industrivaror -1,0 -6,1
Transport och Flyg -2,9 0,3
Källa: Avanza    
(avser kurser fredag eftermiddag)  

Veckans starkaste sektor var finans och försäkring som stigit med 1,3 procent. En stressad energisektor landade en andra plats trots svag utveckling och värst ut var Transport och Flyg som tappat 2,9 procent.

 

På storbolagslistan steg 56 bolag medan 38 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

 

Veckans mest lästa artiklar var:

Här gräver du guld i vår

Försök inte fånga den fallande kniven

Följ proffsen – välj defensiva aktiefonder

Kinasiffran blir en rysare

Ökad blankning av Fingerprint

 

Under veckan publicerades analyser på:

Kopparbergs (aktiekommentar)

Atlas Copco

Mekonomen

Catella

Intrum Justitia

Hexagon

Bactiguard

Alimak

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -