Skönt flyt för SCA och SSAB

Börsen (Uppdaterad) Stockholmsbörsen har hittills handlats något under nollstrecket efter en positiv öppning. Det är i linje med de större Europabörserna, trots stora uppgångar både på Wall Street och i Asien.

Vid 14.40 var OMXS30-index 0,2 procent ned till nivån 1.500, med aktier för cirka 7,8 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Skogs- och hygienjätten SCA tog ledningen i storbolagsindex med en uppgång på 3 procent. Bolaget aviserade på morgonen en tydligare organisationsstruktur, där all skogsverksamhet placeras i en division. Dessutom investeras 7,8 miljarder kronor i massaproduktion.

Vd Magnus Groth ville på morgonens telefonkonferens dock inte säga om åtgärderna var ett första steg mot en avyttring av skogsinnehavet.

Holmen, som också har stora skogsinnehav, steg runt 1 procent.

Uppåt var det också för ståltillverkaren SSAB, som adderade närmare 3 procent. EU-kommissionen meddelade på torsdagen att importtullar på rostfritt stål från Kina införs på fem år. Rostfritt är inte viktigt för SSAB, men åtgärder visar enligt analytiker att EU är berett att agera mot dumpning.

Finländska Outokumpu, som berörs direkt av avgifterna, rusade 17 procent på torsdagen och sjönk dock något.

I oljesektorn steg flera bolag efter torsdagskvällens kraftiga uppgång av oljepriserna. Lundin Petroleum steg cirka 1 procent och Africa Oil ökade runt 5 procent.

Utanför OMXS30 steg Meda något, efter uppgifter om att bolaget överväger att sälja den amerikanska verksamheten. Läkemedelsbolaget ville direkt inte kommentera uppgifterna men sade samtidigt att det utvärderar sin USA-verksamhet.

Rapporterande kycklingbolaget Scandi Standard steg 3 procent efter ett underliggande kvartalsresultat som var i linje med samma period i fjol.

Sämre gick det för likaledes rapporterande Raysearch, som förlorade runt 6 procent efter att ha vänt till förlust.

Nolato, som tillverkar produkter i polymera material, steg 1,7 procent. Under fredagens kapitalmarknadsdag sade bolagets vd att tredje kvartalet följde plan.

Uppgångarna för Evolution Gaming fortsatte, för dagen med 4,5 procent. Aktien lyfte nästan 28 procent på torsdagen i spåren av en stark kvartalsrapport. Erik Penser har höjt sin riktkurs för aktien till 220 kronor (150) och upprepat köprekommendationen.

Saab-aktien lyfte kring 2 procent. Danske Bank upprepar sin köprekommendation där optimism kring försvarskoncernens möjligheter i Indien nämns.

På makroagendan återstår Michiganindex från USA kl 16.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -