Kapitalförsäkring kan vara avgiftsfälla

Pension När avdraget för det privata pensionssparandet sänktes vid årsskiftet var det många sparare som i stället satte pengarna i kapitalförsäkringar. Men vissa av dem riskerar att bli riktiga avgiftsfällor.

Det finns stora skillnader i villkoren hos de olika bolagen – och avkastningen i de populära kapitalförsäkringarna riskerar att kapas ner av höga avgifter, rapporterar SvD Näringsliv.

Enligt en granskning av 13 olika banker och försäkringsbolag, gjord av Konsumenternas, skiljer det flera procentenheter i årsavgifter och procentuella avgifter mellan bolagens olika kapitalförsäkringar.

Dyrast på marknaden är Länsförsäkringars Reflex fondkapital med en årlig avgift på 4 procent, räknat på ett kapital på 100 000 kronor.

En annan dyr aktör är Skandia med årsavgifter kring 2,8 procent. I övrigt ligger många av bolagen runt 1 procent. Billigast är Avanza, Nordnet och Nordeas Framtidskapital.

Även förvaltningsavgifterna varierar stort mellan bolagen, från omkring 0,2 procent upp till 2,5 procent, och antalet fonder i de olika kapitalförsäkringarna ligger mellan 43 och 525. Här bör man kontrollera att försäkringen ger möjlighet att placera i lågprisfonder, som indexfonder, råder SvD.

Som sparare kan man välja fondförvaltning, depåförvaltning eller traditionell förvaltning när man tecknar kapitalförsäkring.

I den traditionella förvaltningen sköts placeringen av bolaget och denna typ passar därför mindrer aktiva sparare. I kapitalförsäkringar med fondförvaltning och depåförvaltning väljer man själv vilka fonder man vill placera sina pengar i, men den senare tillåter även exempelvis aktier och företagsobligationer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -