Förvaltarna oense om Kinas utveckling

Fonder Efter sommarens våldsamma kursfall har nu Shanghaibörsen stigit 10 procent på två dagar. Och förvaltarna frågar sig om fondsparare kastat sig ur på botten – eller om börsfallen ska komma tillbaka.

Det har minst sagt varit en turbulent tid på de kinesiska börserna den senaste tiden. Efter en rekordstark ökning i början av året föll börsen med 30 procent på några veckor. Därefter följde valutadevalvering och ytterligare börsfall.

Småspararna har reagerat snabbt – Avanzas sparare har exempelvis sålt Kinafonder fyra månader i rad. Men trots den senaste tiden nedgångar har inte Kinafonder varit en usel affär för den som varit långsiktig.

Den kinesiska genomsnittsfonden står i dag 13,9 procent högre än vid årsskiftet, en utveckling klart bättre DJ World Index som hittills tappat 5,9 procent i år och svenska OMXS30 som numera bara är upp 2,6 procent.

Hang Seng-index däremot, som omfattar 33 aktier på Hongkongbörsen, har fallit 7,1 procent sedan början på 2015.

På tre månader har Kinafonderna i snitt tappat 14,8 procent enligt Morningstar och den senaste månaden är de ned 7,8 procent.

Flera fondförvaltare har den senaste tiden agerat som spararna och justerat sitt innehav i Kina, bland annat fonden Carnegie Asian som minskat exponering mot Kina och i stället ökat i Indien. Det skriver Gunnar Påhlson, förvaltare för fonden, i en kommentar.

Shanghaibörsen toppade den 12 juni efter att ha ökat med 152 procent på ett år. I början av juli infördes då ett antal regler av regeringen, däribland förbud mot att sälja och krav på fondförvaltare att köpa sina egna andelar.

Kinesiska yuanen devalverades med 1,9 procent den 11 augusti och sedan dess har 5 triljoner dollar, motsvarande 42 250 miljarder kronor, försvunnit från de globala finansmarknaderna, rapporterar The Economist.

Den 26 augusti återhämtade sig de amerikanska börserna något efter att ha fallit 11 procent på en vecka. Men orsakerna till händelserna började mycket tidigare – redan i september 2014 uppmuntrade statsägd media privatpersoner att köpa aktier, samtidigt som räntan hölls låg.

På Kinafonderna syns det tydligt att något brustit den senaste tiden. Placera listar de fem fonder som gått bäst och sämst.

 

Bästa fonder Utv %
  3 mån
Simplicity Kina -18,7
Ålandsbanken Kina Aktie SEK -22,08
Invesco China Focus Equity A Acc -22,29
Henderson Horizon China A2 -24,46
Candriam Eqs B China C Acc -25,44
   
Sämsta fonder Utv &
  3 mån
Granit Kina 130/30 -33,73
Cicero China Index A -32,26
East Capital (Lux) China A EUR -31,85
East Capital (Lux) China A SEK -31,77
DNB China Century retail A -31,41
   
Avser kurser 2014-08-28  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -