Bekanta problem för Systemair

Aktieanalys Klena resultat i förvärvade bolag och en vikande efterfrågan i Ryssland fortsätter att plåga Systemair. Bolagets första kvartal var en besvikelse.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

De senaste kvartalens trender fortsätter för ventilationsföretaget Systemair – rejäl motvind i Ryssland och problem med svag lönsamhet i förvärvade bolag. Förhoppningar fanns i marknaden om att en viss förbättring skulle ha skett i det nyss avslutade kvartalet. Resultatet i Systemairs första kvartal (maj till och med juli) blev dock 14 procent sämre än snittprognoserna inför rapporten.

Systemair säljer ventilationsprodukter och är således underleverantör till byggindustrin. Huvudägaren Gerald Engström grundade bolaget 1974 i Skinnskatteberg. Ventilationsindustrin är fragmenterad med många små aktörer och förvärv har varit en viktig del av Systemairs tillväxtstrategi genom åren. Facit för de senaste tio åren är en genomsnittlig tillväxt på dryga 12 procent om året.

Bolaget har i dag ett brett geografiskt fotavtryck med egen verksamhet i 45 länder runt om i världen. Under första kvartalet genererades 21 procent av omsättningen i Norden, 40 procent i övriga Västeuropa, 18 procent i Östeuropa och OSS-staterna, 9 procent i Nordamerika och resterande 12 procent på övriga marknader.

Ryssland är Systemairs enskilt största marknad och landet svarade i fjol på egen hand för 12 procent av omsättningen. Den andelen har dock i årets första kvartal fallit till 8 procent. Den ekonomiska krisen i landet har sänkt efterfrågan kraftigt och fallet fortsatte i det första kvartalet med ytterligare 25 procent. Totalt sett för region Östeuropa och CIS, där Ryssland ingår, noterade Systemair en underliggande nedgång i försäljningen på 9 procent i kvartalet. Det var en klart sämre utveckling än väntat.

Som tur är gick det dock även bättre än väntat på andra håll i världen för Systemair. Framför allt Norden var en stark region med en organisk tillväxt på hela 14 procent jämfört med för ett år sedan. Även i Nordamerika var utvecklingen stark med en organisk tillväxt på 8 procent. Tillväxten i Västeuropa var mer blygsamma 3 procent i kvartalet vilket var ungefär i linje med analytikernas snittprognos. Sammantaget landade Systemairs omsättning nästan exakt som väntat.

Förvärv är som sagt en viktig del av Systemairs tillväxtstrategi och bolaget har historiskt varit mycket framgångsrikt i att snappa upp mindre bolag som går lite knackigt och sedan få ordning på dem. Förvärvet av tyska Menerga i början av 2013 har dock medfört enorma problem de senaste åren. Menerga tillverkar huvudsakligen ventilation till simhallar.

Rörelsemarginalen i Systemair har, tyngd av Menerga men även andra problemförvärv, de senaste åren fallit ned mot 6-6,5 procent från att tidigare ha legat kring 8-10 procent. Det är först nu som Menerga börjar visa svarta siffror men fortfarande sänker Menerga marginalen inom Systemair. Det gör även det italienska förvärvet Airwell som fortfarande dras med stora förluster och väntas göra det även under innevarande räkenskapsår.

I samband med bokslutsrapporten i början av juni utlovades lönsamhetsförbättringar under innevarande år. Menerga väntas i år åtminstone nå svarta siffror för helåret. Därför var det en extra stor besvikelse för aktiemarknaden att Systemairs rörelsemarginal i det första kvartalet faktiskt försämrades jämfört med i fjol.

Utfallet blev 7,5 procent jämfört med 8,0 procent i fjol. Snittprognosen inför rapporten var en ökning till 8,3 procent. Problemet är fortfarande för höga kostnader i nyförvärvade bolag. Förvärven bidrog i kvartalet procentuellt sett mer till kostnaderna än till intäkterna.

I samband med bokslutsrapporten för ett kvartal sedan sade Systemairs grundare och numera ordförande, Gerald Engström, att bolagets rörelsemarginal i år sannolikt kommer att hamna någonstans mellan förra räkenskapsårets 6,4 procent och det finansiella målet 10 procent.

Däremot väntar sig Gerald Engström att tillväxtmålet på 12 procent kommer att nås i år. Målet inkluderar både förvärv och organisk tillväxt. Den totala tillväxten i första kvartalet var just 12 procent vara 4 procent organiskt. Det är 22:a kvartalet i rad som Systemair visar en underliggande tillväxt.

Gerald Engström lämnade i veckan vd-stolen i Systemair och Roland Kasper tog över. Han har jobbat inom Systemair sedan 2007 och kommer närmast från posten som marknadsdirektör. Gerald Engström blir styrelseordförande och kommer att utnyttja sitt stora kontaktnät till att hitta och ro iland fortsatta förvärv. I samband med kvartalsrapporten sade Gerald Engström att hans långsiktiga mål för Systemair är att bolaget om 3-5 år ska ha nått en omsättning på 1 miljard med en rörelsemarginal på 10 procent.

I närtid räknar analytikerna med att Systemair innevarande räkenskapsår når en tillväxt på 8,5 procent. Rörelsemarginalen väntas stärkas till 7,1 procent och enligt databasen Factset har snittprognosen för vinsten per aktie efter den senaste rapporten sänkts 6,18 kronor.

Nästkommande räkenskapsår (som alltså inte börjar förrän i maj 2016) väntas bjuda på en tillväxt på 5,5 procent, en rörelsemarginal på 8,6 procent och en vinst per aktie på 8,0 kronor. P/e-talen för de närmaste räkenskapsåren uppgår med de prognoserna till 19,1 respektive 14,8.

Estimaten för de närmaste årens utdelningar ger direktavkastningar på 1,9 respektive 2,1 procent.

Systemair har ett par tröga år bakom sig då lönsamhet och tillväxt hållits tillbaka av de problem som fortsätter att plåga bolaget än i dag. Förhoppningarna inför framtiden är att bolaget ska få ordning på sina förvärv och att efterfrågan på ventilationsutrustning ska stabilisera sig i Ryssland och repa sig i Europa.

På den sistnämnda punkten gav Systemairs rapport åtminstone delvis positiva besked. Efterfrågan är hygglig på många håll men det förtas till stor del av det fortsatta raset i Ryssland. Vad gäller marginalerna var beskeden inte lika uppmuntrande. I stället för förbättringar blev det som sagt en klar försämring jämfört med i fjol. Mycket av de kommande årens väntade vinsttillväxt ska springa ur stigande marginaler så den negativa kursreaktionen som följde på rapporten är förståelig.

Tills vidare väljer vi att ligga kvar med en neutral rekommendation på Systemair-aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Systemair Neutral 118,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -