Höstens hetaste börs

Börs Bra tillväxt och låga värderingar gör Japan till höstens mest intressanta aktiemarknad.

Trots korta perioder av stark turbulens har de flesta stora börser rört sig sidledes under sommaren. Undantagen finns på tillväxtmarknaderna. Värst har det sett ut i Brasilien och Ryssland – men det allra största börsraset har förstås Kina stått för.

Trots den senaste veckans kraftiga nedgångar står många index fortfarande på plus under helåret. Det låga oljepriset, en stark dollar och centralbankernas stimulanser håller börskurserna under armarna.

Höstens utveckling på aktiemarknaderna kommer framförallt att avgöras av hur tillväxtsiffrorna kommer in i förhållande till förväntningarna. Om exempelvis återhämtningen i Europa visar sig vara stark stiger värderingarna och kapital flödar in. Det stora orosmolnet är avmattningen i Kina och huruvida jättelandet kan hålla liv i ekonomin.

Bäst potential till avkastning de kommande månaderna finns på den japanska marknaden, anser Skandias sparekonom Maria Landeborm som i ett marknadsbrev rankar sju olika marknader. Här är värderingarna låg, vinsttillväxten är god och de japanska bolagen sitter på stora kassor som används till nyinvesteringar, återköp av aktier och utdelningar till aktieägarna. Den svaga yenen ger samtidigt stöd till landets exportbolag.

På andra plats hamnar USA. Den amerikanska börsen har stigit kraftigt med fem uppgångsår i följd och marknaden börjar bli riktigt dyr. Det är med andra ord osäkert hur mycket mer USA-börserna kan ge i nuläget och Federal Reserve väntas höja styrräntan före årsskiftet, en höjning som lär följas av flera. Enligt Skandias Maria Landerborn dröjer det dock innan börsuppgången vänder.

Den svenska ekonomin är stark och tillväxten ser ut att fortsätta. Ändå fortsätter Riksbanken att stimulera marknaden med räntesänkningar och obligationsköp. Med en ljusare Europakonjunktur och Ingves stöd i ryggen talar mycket för att Stockholmsbörsen kan fortsätta uppåt ytterligare ett tag, vilket placerar Sverige som den tredje hetaste marknaden för svenska sparare just nu.

Störtfallen på de kinesiska börserna under sommaren har skakat om marknaderna i hela Asien. Men efter en tid av massiv uppgång är en nedåtrekyl inte konstig, konstaterar Maria Landeborn, och trots viss avmattning i Kinas ekonomi så växer den fortfarande stadigt. Asien är fortsatt en intressant marknad på lång sikt men varning utfärdas samtidigt för fortsatt turbulens.

Europa befinner sig i ett tidigt skede av sin återhämtningsfas och förutsatt att ekonomin fortsätter att visa bättring kan de europeiska börserna vara en intressant placering. I takt med klättrande kurser har också värderingarna blivit högre men det borde finnas mer att ge.

I Ryssland är värderingarna däremot rejält nedtryckta till följd av fallande råvarupriser, politisk osäkerhet och djup recession. Risken är hög och vinsttillväxten närmast obefintlig. Därför blir rådet till en svensk sparare att vara mycket försiktig med placeringar på den ryska marknader, liksom i övriga Östeuropa, i Mellanöstern och Afrika.

Allra längst ner på rankingen, och alltså den kallaste aktiemarknaden den närmaste tiden, är Latinamerika med Brasilien i spetsen. Landet drabbas tungt av den starka dollarn och det låga oljepriset, ekonomin befinner sig i recession, inflationen är hög, medborgarnas förtroende för politikerna är rekordlågt och tillväxten har stannat av. Här lockar inte mycket mer än möjligheten att bli positivt överraskad, konstaterar Maria Landeborn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -