Veckans bästa och sämsta

Börscocktail Minns ni Stockholmbörsen i april? När vi summerar den gångna börsveckan känns den väldigt avlägsen.

Storbolagsindex noterade som högst cirka 1 720 och på bara fyra månader hade indexet stigit med 17 procent. Vad som väntade var ett magiskt börsår. Det trodde vi i alla fall då. När vi nu lägger årets trettiofjärde börsvecka bakom oss har ökningen varit mer rimliga 4,8 procent sedan årsskiftet, motsvarande en årstakt på plus 7,3 procent.

Men om börsen verkligen ska fortsätta upp i år, därom tvista de lärde. Det finns en stor oro i marknaden och den här veckan har Stockholmsbörsen tappat 3,75 procent, vilket var mindre dramatiskt än Frankfurtbörsens ras på mer än 6 procent. Nedgångarna i USA har varit snällare. Nasdaq sjönk 2,3 procent och Dow Jones stängde veckan ner 1,7 procent.

Stjärnsmäll i Fingerprint

Biometribolaget Fingerprint Cards kvartalsrapport var en fullträff och bollen landade någonstans uppe på läktaren. Bolaget tog på torsdagen ett stort steg närmare det burdusa omsättningsmålet på flera miljarder som gäller för i år. På två kvartal har försäljningen stigit till 585 Mkr och om målet ska nås väntar ytterligare två rejäla dunderkvartal.

Omsättningen i det andra kvartalet var bättre än bolaget hade hoppats på och under konfettiregnet tog ledningen tillfället i akt att höja upp guidningen med ytterligare 0,3 miljarder, till 2,5 miljarder svenska kronor vid årets slut.

Efter kvartalsrapporten kan Fingerprint hänga av sig förhoppningsrocken. Men för den skull blir framtiden inte lättare att förutspå. Den långsiktiga lönsamhetspotentialen går att debattera och Fingerprint har än så länge bara hunnit skriva inledningen på sin framgångssaga.

Med en uppgång på 650 procent i ryggen bara i år känner sig säkert flertalet Fingerprintägare tryggare i sin placering än tidigare. För Fingerprint har fått utstå mycket kritik i pressen. Men ingen rök utan eld. Kom ihåg att vägen fram till torsdagens rapport har varit kantad av flera skandaler och missade prognoser.

Fingerprint värderas efter torsdagens kursrusning till 16 miljarder kronor och om bolaget når det gigantiska omsättningsmålet värderas aktien till 6,4 gånger den förväntade försäljningen. Det är fritt att tycka vad man vill om den multipeln.

Bolagets enorma popularitet har också gjort aktien till en av sommarens mest handlade värdepapper på Stockholmsbörsen. Enligt Dagens Industri uppgick omsättningen i aktien mellan juni och 18 augusti till 27,4 miljarder kronor. Det var mer än handeln i storbolagsaktier som Investor, Swedbank och Telia Sonera. Den stora omsättningen i aktien öppnar för att bolaget kan komma att inkluderas i Stockholmsbörsens storbolagsindex.

Branschkollegan Precise Biometrics redovisade dock en betydligt blygsammare omsättningsökning i sin kvartalsrapport. I andra kvartalet steg omsättningen till 10 Mkr och resultatet stannade vid minus 7,9 Mkr. Kurssvängningen i aktien på rapportdagen var något i hästväg, som lägst gick aktien att köpa för 4 kronor och som högst steg den till 5,50 kronor. Det motsvarar en stigning från lägsta punkten på nästan 40 procent. I så stora kursrörelser finns inget rim och reson.

 

Svenska räntor viker ner igen

Räntan på en svensk 5-års obligation föll rejält på torsdagen och på en vecka innebär det att räntan droppat med 150 procent. Som högst i augusti har femårsräntan varit 0,16 procent men nu är den åter på negativt territorium, enligt siffor från Avanza.

Även den svenska 10-årsräntan föll, om än i mindre portioner. På en vecka har den långa räntan backat till 0,58 punkter.

På tal om räntor fortsätter ryktesspridningen kring en amerikansk räntehöjning. Flera förståsigpåare tolkar protokollet från Federal Reserves senaste möte som att en höjning närmar sig. Men givet den rådande krigsstämningen på valutamarknaden och dollarns styrka känns en höjning ändå rätt avlägsen.

 

Svaga telekombolag

Utdelningsfavoriterna Telia och Tele2 har utvecklats svagt på börsen. På en vecka har de båda aktierna tappat 5 procent i värde. På en månads sikt har Tele2 backat 15 procent och Telia har blivit 8 procent billigare.

Ingen kan svara på hur kalla de två telekomaktierna hinner bli innan utdelningsjägarna snappar upp dem inför hösten, men enligt SME Direkts samlade prognoser börjar kupongerna se lockande ut i båda bolagen.

I Tele2 väntas utdelningen i år bli 5,43 kronor vilket motsvarar en direktavkastning på 6,4 procent. Och i Telia väntas kupongen bli ännu bättre, ungefär 7 procent.

 

Guldet vände upp – oljepriset störtade ned

Oljepriset har fortsatt sin resa mot källargolvet och på en vecka har Brentoljan rasat 4 procent. På tolv månader har priset halverats och utvecklingen har grumlat framtidsutsikterna för flera svensknoterade oljebolag.

Tidigare så populära Enquest var storbolagslistans största förlorare denna vecka. Bolaget kvartalsrapport visade på ett dalade resultat men givet förutsättningarna står bolaget ändå rätt bra emot. På en vecka har Enquest förlorat 11 procent i värde och på tolv månader över 70 procent.

Åt motsatt håll har guldet stuckit. Den nedtryckta ädelmetallen har revanscherat och i veckan har priset noterat i dollar stigit med 3 procent. Uppryckningen har väckt liv i sömniga guldaktier och till storfräsarna hör Lundin Gold och Semafo.

Veckans tongångar är inte lika glada i hela gruvsektorn. Till veckans förlorare på hör bland annat Boliden som backat 6 procent och Lundin Mining som tappat 5 procent.

 

Veckans bästa och sämsta rapporter

En av veckans rapportraketer var BioGaia som redovisade ett resultat efter skatt på 35,7 Mkr i andra kvartalet. Det var nästan dubbelt så bra som samma period året innan. Belöningen från aktiemarknaden kom direkt och under veckan har aktien stigit 3 procent. Som mest hade aktien dock ökat med över 7 procent strax efter rapporten.

Också värmeteknikbolaget Nibe fortsatte att stiga efter förra fredagens positiva kvartalsrapport som överträffat analytikernas förväntningar.

Riktigt illa gick det i stället för danska bryggerijätten Carlsberg i samband med torsdagens rapport. Aktien tappade mer än 9 procent på dagen och främst är det sämre försäljning i Östereuropa som tynger. Därefter tvingas bryggerijätten att revidera ned sina vinstprognoser och framtiden mörk ut.   

Men Carlsberg är inte det enda bolaget med problem i Östeuropa. Jordbruksbolaget Black Earth Farming föll rejält denna vecka och tappade 16 procent.

Placera gillar kommunikationsspecialisten Doro och på fredagsmorgonen levererade bolaget en stark kvartalsrapport som föll marknaden i smaken. Vid öppning steg aktien med mer än 7 procent.

 

Nordiska branschindex

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Hälsovård -3,0 -6,8
Konsumentvaror -3,7 -5,3
Bygg och Fastighet -4,2 -5,1
Finans och försäkring -4,2 -6,9
Industrivaror -4,9 -9,3
Transport och Flyg -5,0 -1,4
Telekom och IT -5,2 -10,8
Investmentbolag -5,4 -8,5
Material -5,6 -12,2
Energi -6,1 -8,7
Källa: Avanza    
Avser kurser fredag eftermiddag  

På storbolagslistan steg 2 bolag medan 92 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

 

Veckans mest lästa artiklar var:

Försök inte fånga den fallande kniven

Fingerprint kan bli aktuellt för finrummet

Fortsatt förlust i Precise

Läge att se över sin egen Kinarisk

Blodvittring i Fingerprint

 

Under veckan publicerades analyser på:

Net Ent

Haldex

Vitec

Invisio – aktiekommentar

ICA Gruppen

SSAB – aktiekommentar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -