Collectors tillväxt lockar

Aktieanalys Ibland känns det bättre att ta det säkra före det osäkra men avgörandet är inte självklart när det gäller Collector. Vi lutar ändå åt att det är köp.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Collector tog med ett nyvunnet banktillstånd sikte på Stockholmsbörsen. Två månader efter börspremiären har de som tecknade aktier gjort en bra peng på investeringen. Men sedan handeln tog fart liknar utvecklingen mest en snäv sinuskurva.

Nischbanken Collector har en bred produktportfölj och finansieringsverksamheten sträcker sig från kreditkort till fastighetsfinansiering. Lägg därtill inkassoverksamheten och förvärv av förfallna fakturor. Merparten av affärerna sker inom Sverige men en mindre del på bortaplan.

På privatsidan ökade produktområdet betalningslösningar för e-handeln mest under första halvåret. Det gäller både intäkter och täckningsbidrag. Också produktområdet privatlån har haft en stor tillströmning av nya låntagare. En ny kreditgivningsprocess är på plats och samtidigt höjdes lånetaket till 250 000 kronor för privatpersoner.

Betalningsförmågan hos de som beviljas krediter är uppenbarligen god eftersom kreditförlusterna för hela banken var låga 1,5 procent under första halvåret.

Räntenivån på ett privat blancolån sätts individuellt efter kundens förutsättningar men givet exempelräntan på 9,9 procent torde utlåningen enklast kunna liknas vid ett par guldbyxor då kapitalet lånas in nästan gratis.

Collectors utcheckningstjänst för e-handlare fortsatte som sagt att öka och storkunden Qliro, som tidigare använt sig av Klarna, är en starkt bidragande orsak till detta. Som tidigare kommunicerats kommer dock deras volymer minska under det närmaste året.

Koncernens totala intäktstillväxt var 34 procent under första halvåret men friserat för Qliros bidrag sjunker tillväxttakten till strax över 25 procent – vilket fortfarande en mycket bra nivå.

På företagssidan har tillväxten varit god både inom factoring och företagskrediter men även fastighetsfinansieringen ökar. Totalt beviljades elva fastighetskrediter under andra kvartalet men Collector kommer även fortsättningsvis selektera nya kunder med fokus på låg risk.

Främsta anledningen att nischbanken kan generera en avkastning på eget kapital en bit över 20 procent är inlåningen från privatpersoner som finansierar verksamheten.

Ett sparkonto med fria insättningar och obegränsade uttag ger 0,75 procent i ränta vilket är mycket lägre än vad banken senare erbjuder sina lånekunder. Finansieringsformen är fenomenal för Collector samtidigt som kundernas insättningar garanteras via den statliga insättningsgarantin.

Att banken är helt i händerna på allmänhetens goda vilja är samtidigt en risk och skulle ränteläget förändras kan inlåningen bli ett bekymmer. Väljer sparkunderna andra sparalternativ så ryker tillväxten och tvingas bolaget höja sia inlåningsränta riskerar lönsamheten att svika.

Nischbanken Collector vill hellre liknas vid ett tech-bolag och precis som för övriga aktörer i den sektorn handlar utvecklingsarbetet främst om att erbjuda tjänster som är så smidiga som möjligt för slutanvändaren. Att kulorna rullar in tack vare en positiv skillnad mellan in och utlåning blir en bisak.

Applikationen Betalkoll är ett exempel på en produkt som ska förenkla privatpersoners ekonomiska vardagsliv. Programmet samlar alla kundens månadsfakturor i en och ser till att inga betalningar blir ogjorda. Önskar man finns möjlighet till 30 dagars extra kredittid.

Så länge svenska folkets balansräkning växer sig allt fetare lär Collectors affärer blomstra. Bredden i erbjudande kan ge sken av stabilitet men samtidigt minskar skalbarheten till låg kostnad i verksamheten.

Drar man ut tangenten på svenskarnas höga kredittillväxt inser man att utvecklingen inte kan fortgå för alltid. Lönesättningen hinner inte med utvecklingen på lånens storlek.

Samtidigt växer e-handeln stadigvarande och de korta krediter som delas ut vid utcheckningen genom Collectors betalningstjänst lär öka i antal. Men konkurrenter saknas inte. Collector tampas mot underbarn som Klarna och Qliro håller på att dra igång en egen lösning. Köp mot faktura är trots allt inte raketforskning.

Ökar årets omsättning med 30 procent kan vinsten på sista raden stiga till 2,65 kronor per aktie vilket värderar den till p/e 25 på innevarande år. Ökar intäkterna med ytterligare 20 procent under 2016 stiger vinsten till 3,20 kronor per aktie, motsvarande p/e 21 på prognosen för nästa år.

Givet tillväxten är värderingen inte blodig men samtidigt är affärsmodellen beroende av fortsatt låga räntor samt en odiversifierad finansiering från allmänheten. Å andra sidan har bolaget starka ägare i ryggen som sannolikt inte tvekar att skjuta slantar om det skulle behövas.

Collectors fokus ligger på fortsatt tillväxt och därför ska man inte förvänta sig någon utdelning att tala om de närmaste åren. Men det här bolaget är inte ett spel på utdelning utan på fortsatt kreditfest bland i första hand svensk allmänhet.

För oss är värderingen inte direkt låg, men givet att kreditfesten består och bolaget kan leverera fortsatt hög tillväxt kommer bolaget att växa in i värderingen.

Vi betonar att vi inte tror att de räntemarginalerna och höga tillväxten kommer att bestå in i evigheten, men med vår horisont på upp till sex månader ser vi ändå en attraktiv relation mellan risk och möjlig avkastning. Vi sätter en köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Collector Köp 67,00 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -