Bra tryck i Tobii

Aktieanalys Första rapporten efter noteringen togs emot med öppna armar på börsen. Bolaget bjöd på stigande lönsamhet, god tillväxt och satsar på att stimulera spelutvecklarna att använda Tobiis teknologi.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 33 den 10 augusti. Läs mer om Börsveckan.

Tobiis omsättning ökade med 70 procent under andra kvartalet vilket förvisso var lägre än under årets första kvartal (+99 procent) men ändå klart godkänt.

Merparten av tillväxten är hänförlig till ett förvärv (Dynavox) samt även en hel del positiva valutaeffekter men det är likväl ett kvitto på att utvecklingen går åt rätt håll.

Den positiva utvecklingen blir tydligare om man ser till lönsamheten. Bruttomarginalen steg till 76 procent (68 procent) och rörelseförlusten minskade till -15 Mkr (-23 Mkr) rensat för engångseffekter.

Ser man till lönsamheten för bolagets två etablerade affärsområden Tobii Dynavox och Tobii Pro, så blir trenden tydligare.

Rörelsemarginalen inom Dynavox, som utgör tre fjärdedelar av den totala omsättningen, ökade till 13 procent (1 procent) med stöd av stigande bruttomarginal.

För Tobii Pro som utgör 20 procent av koncernens omsättning, ökade rörelsemarginalen till 2 procent från att ha legat kring breakeven motsvarande period i fjol. Här har stigande bruttomarginal delvis motverkats av stigande rörelsekostnader så det var inget kanonresultat men med en bra organisk tillväxt på 9 procent så utvecklas affärsområdet åt rätt håll.

Det som kanske kan ses som den stora potentialen inom Tobii, nämligen affärsområdet Tobii Tech, är det svårt att säga något om.

Här ligger produkterna i tidig utvecklingsfas och det handlar fortfarande om teknikutveckling och marknadsbearbetning för att bygga upp en plattform där bolagets teknologi ska kunna användas inom spelbranschen. Således ligger det redan i korten att utvecklingskostnader ska fortsätta att tynga koncernens totala resultat.

Det finns en del intressanta spår som bolaget utforskar, bland annat att skapa incitament för spelbolag att integrera Tobiis produkter i sin utveckling.

Tobii tecknade i maj en avsiktsförklaring med Microstar International om ett samarbete kring en speldator där Tobii Techs teknologi ska finnas integrerad. Men än så länge ligger kommersiellt gångbara produkter långt fram i tiden. En investering i Tobii blir därför ett ”bet” på framtida framgångar.

Än så länge ser det ut att gå åt rätt håll och övriga två affärsområden genererar ett bra kassaflöde vilket ger finansiell stabilitet åt bolaget. Aktien har gått starkt sedan noteringen och den senaste rapporten ger stöd för aktiekursen. Köprådet upprepas.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tobii Köp 49,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -