På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bankerna inför egna amorteringskrav

Bostad (Uppdaterad) Inget statligt amorteringskrav blir verklighet förrän eventuellt nästa sommar, men flera av storbankerna skärper nu ändå kraven på amortering för sina kunder.

Låntagarna hos Swedbank ska exempelvis amortera 2 procent av bolånet ned till 70 procent, och därefter 1 procent av lånet ned till 50 procent, rapporterar Dagens Industri. 

”Vi tycker att det är ett ypperligt läge nu att öka amorteringen”, säger Johan Engström, chef för Swedbanks kunderbjudanden, till tidningen.

Men Swedbank är inte först ut med att skärpa kraven för amortering. Tidigare har även Nordea och Handelsbanken infört liknande rekommendationer.

Nordea kräver att alla nya lån över 70 procent ska amorteras. Hos Handelsbanken ska belåningsgraden på bostaden ned till 70 procent efter 15 år. Och SEB har en modell som liknar Swedbanks där nya låntagare, som huvudregel, ska amortera ned lånen till 70 procent i en takt kring 2 procent per år.

Även SBAB har krav på amortering. Inom 10-15 år ska låntagaren amortera ned till 70 procent, och därefter rekommenderas fortsatta avbetalningar ned till 50 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -