Experterna oense om oljeprisets framtid

Olja För första gången sedan januari har olja åter handlats under det symboliska 50-strecket. Vart oljepriset tar vägen är svårbedömt – och analytikerna har svårt att enas kring ett troligt scenario.

Oljepriset har varit lågt under en längre period. För tre år sedan kostade brentoljan runt 110 dollar per fat, och under tisdagensmorgonen handlades ett fat för 49,93 dollar. WTI-oljan handlades för 45,70 dollar per fat.

Antalet faktorer som påverkar priset är många, och den senaste tiden har kärnenergiavtalet med Iran lyfts fram som en faktor. Avtalet ger Iran sanktionslättnader, vilket möjliggör för landet att öka sin oljeexport. I dag är överskottet på den globala oljemarknaden 2,6 miljoner fat om dagen. En del analytiker tror att avtalet kommer innebära att överskottet ökar, och således bidra till ännu lägre oljepriser.

Men alla är inte överens om att Iranavtalet är relevant för oljepriset.

”Iranavtalet är en icke-fråga, de har ingen olja att tala om”, säger Todd Horwitz från Average Joe Options i en intervju med Bloomberg News.

I stället säger han att han skulle köpa olja vid aktuellt pris, vilket han tror är lågvattensmärket inom en dollar eller två.

”Efterfrågan kommer att öka vare sig ekonomin blir bättre eller inte eftersom att vi behöver olja för så mycket som vi tillverkar. Det finns inget alternativ till olja i dagsläget”, säger Horwitz.

Även investmentbanken Goldman Sachs lyfter fram kärnenergiavtalet som överspelat, men är inte överens med Horwitz utsikter för oljepriset.

"Vad vi har lärt oss av denna rapportsäsong är att deflation accelererar ur ett kostnadsperspektiv. Effektivitet förbättras i alla de mogna regionerna och produktiviteten förbättras kraftigt i nästan alla skifferregioner i USA”, säger Michele Della Vigna, energispecialist på Goldman Sachs.

Dessa faktorer tros komma bidra till en deflationstrend för olja som vara i flera år. I slutet av decenniet tror Goldman Sachs på ett oljepris runt 50 dollar.

Drivkraften bakom detta är dock inte utbudsökningen, enligt Vigna. I stället är det produktivitetsförbättringar som gör att det blir billigare att framställa olja.

"När vi förbättrar produktiviteten, och varje brunn börjar producera mer och hämta mer från marken, kommer vi på längre sikt ner i oljepriset för skifferproduktion”.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -