En raket och ett störtdyk

Börsen (Uppdaterad) Stockholmsbörsen var fortsatt ned under tisdagseftermiddagen. Bland höjdpunkterna hörde Elekta som steg kraftigt efter rykten om att Philips letar uppköpsobjekt i sektorn. Orexos aktie blev handelsstoppad efter ett enormt kursras.

Vid klockan 14.50 noterades OMXS30 ned 0,7 procent till indexnivån 1.608. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 4,9 miljarder kronor.

Elekta rusade på börsen med 9,1 procent efter uppgifter att holländska Philips ska ha anlitat Bank of America för att hitta tänkbara förvärv inom medicinteknik.

"Det är troligt att Philips är intresserat men enligt mina bedömningar eller intryck är det inte så troligt att Elekta säljer, då Laurent Leksell har kontroll över bolaget. Mitt intryck är att de inte är så intresserade av en försäljning om de inte får väldigt bra betalt och då krävs en väldigt hög premium." sade Johan Unnerus, hälsovårdsanalytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo rasade med hela nästan 29 procent och aktien blev därefter handelsstoppad. På sociala medier cirkulerade det uppgifter om att den amerikanska apotekskedjan CVS tar bort Orexos flaggskeppsprodukt Zubsolv från sortimentet och ersätter med konkurrenten Suboxone.

"Vi får kolla upp vad som har hänt och ett pressmeddelande kommer så fort som vi bara kan senare i dag", sade vd:n Nikolaj Sörensen till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland förlorarna i OMXS30 återfanns flertalet storbanker. Nordea och SEB sjönk med 1,7 respektive 1,4 procent, medan Swedbank gick ned med 1,1 procent. Även Sandvik låg i botten när aktiekursen handlades ned med 1,2 procent.

Av vinnarna bland storbolagen låg Lundin Petroleum i toppen med 1,1 procent upp. Även AstraZeneca och Alfa Laval var upp något.

Bland Mid cap-bolagen gick Mycronic fortsatt starkt med en uppgång med 7,5 procent efter att ha erhållit en order på en maskritare från en kund i Asien.

Bioteknikbolaget Oasmia steg kraftigt i den inledande handeln, tappade sedan något för att noteras upp 1,1 procent. Bolaget redovisade på morgonen positiva resultat från en jämförande studie med sitt cancerläkemedel Paclical och Abraxane.

Ett annat bolag som varit i hetluften den senaste perioden är Fingerprint Cards, som återigen fick sig ett lyft. Aktien noterades upp med 2,8 procent till 204 kronor.

På makrofronten kom industrins producentpriser i euroområdet under förmiddagen. Priserna sjönk 0,1 procent i juni jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad föregående år sjönk producentpriserna med 2,2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -