Råvarubolagen tar stryk

Börsen (Uppdaterad) Stockholmsbörsen stiger svagt på måndagen, samtidigt som uppgångarna överlag är mer tydliga i resten av Europa. Av bolagen i OMXS30 har MTG tagit in på ledande Electrolux under dagen.

Vid klockan 14.40 noterades OMXS30 upp 0,1 procent till indexnivån 1.618. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 5,5 miljarder kronor.

Råvaror tillsammans med energi var enda sektorer att backa inom Stoxx Europe 600. Vid 14.30-tiden var DAX och franska CAC 40 upp 1,1 respektive 0,8 procent. Euro Stoxx 50 var omkring 1 procent högre och medan brittiska FTSE 100 var oförändrat, tyngt av ett gäng råvarubolag.

Att Aten-börsen faller brant, ned 19 procent, på första dagen av handel sedan slutet av juni tycks således inte skrämma investerarna nämnvärt. I stället bidrog starka rapporter från bland annat Commerzbank och Heineken till att stärka sentimentet.

På råvarumarknaderna var det överlag fortsatt nedgångar under dagen, med oljepriserna ned över 2 procent och basmetallerna ned 1 procent eller mer. Lundin Mining backade 1,7 procent och Lundin Petroleum, som kvartalsrapporterar på onsdag, backade 0,7 procent.

Bland storbolagen på Stockholmsbörsen fanns bland annat MTG och Securitas i toppen, men med Electrolux som fortsatt etta.

Electrolux uppgång hade urgröpts något, till 2,5 procent, efter att ha stigit ordentligt under handelns första timmar. Detta efter att Bloomberg News sent på fredagen rapporterade att det amerikanska justitiedepartementet kan släppa sin stämning mot Electrolux förvärv av GE Appliances om Electrolux går med på att sälja vissa tillgångar.

Nokia sjönk med 0,6 procent efter att det bekräftade medieuppgifter angående avtalet om att sälja Here till Audi, BMW och Daimler i en affär som värderar kartverksamheten till 2,8 miljarder euro. Nokia räknar med en reavinst på cirka 1 miljard euro från försäljningen.

Mediekoncernen MTG gick fortsatt uppåt och noterades upp med 2,4 procent till 247 kronor. Även Securitas var positivt med 1,3 procent, och laddar inför kvartalsrapporten som offentliggörs på onsdag.

Tidningen Börsveckan har startat igen efter sommaruppehåll och satte köpråd på Byggmax, Nordax, Betsson, Probi och Inwido. Dessutom skiftade tidningen från SEB till SHB.

Bland Small cap-bolagen noterade bioteknikbolaget Probi en uppgång med hela 14,9 procent efter Börsveckans köpråd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -