"Inget nytt i IMF:s hållning"

Grekland IMF:s ståndpunkt att valutafonden inte kan delta i ett tredje städprogram för Grekland utan skuldlättnader och omfattande reformer är inget nytt, enligt EU-kommissionen.

EU-kommissionens taleskvinna Mina Andreeva kommenterade vid en pressbriefing uppgifterna från veckans styrelsemöte för IMF, som Financial Times publicerade på torsdagen.

"Det är klart att IMF har en annan procedur, att den har en tvåstegsprocess. Men det är i linje med diskussionerna vid eurotoppmötet (den 12-13 juli). IMF deltar fullt ut i förhandlingarna om programmet", sade hon.

Taleskvinnan sade också att tanken hela tiden har varit att överväga skuldlättnader senare i höst efter en överenskommelse om stödprogrammet med omfattande reformer.

Enligt EU-källor är det inte frågan om IMF ska delta i stödprogrammet eller inte. Frågan är i stället när IMF deltar.

IMF väntas inte heller kräva en nominell skuldnedskrivning, något som eurotoppmötet uttryckligen motsatte sig.

"IMF-chefen Christine Lagarde var i rummet när toppmötet antog uttalandet, så hon har gått med på det", sade en EU-källa.

IMF:s krav för att delta i det grekiska stödprogrammet - precis som alla andra program - är att statsskulden är uthållig på medellång sikt och att landet fattar beslut om ett omfattande reformprogram.

För att skulden ska vara uthållig anser IMF att skuldlättnader krävs - åtminstone i form av förlängda löptider och sänkta räntor.

För att ett reformprogram ska vara trovärdigt måste också Grekland visa att landet har "institutionell och politisk förmåga" att genomföra det. Ett första bedömning görs om regeringen och parlamentet kan fatta beslut om ett antal reformer inom kort.

Redan före IMF-styrelsens möte i onsdag väntade sig EU-sidan att IMF ansluter sig till utbetalningar av nödlån senare, kanske först nästa år. I IMF:s tidigare, havererade program för Grekland återstår 16 miljarder euro, som euroländerna har räknat med för att nå upp till finansieringsbehovet på 82-86 miljarder euro på tre år.

Beträffande förhandlingarna mellan trojkan och den grekiska regeringen i Aten fortsätter EU-sidan att rapportera gott samarbete. Ett av de positiva tecknen är att grekerna deltar på högsta nivå, inklusive finansminister Euclid Tsakalotos.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -