På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

IMF säger nej till nytt grekstöd

Grekland IMF-styrelsen har beslutat att ge ett nekande utfall rörande deltagande i ett tredje stödprogram till Grekland.

Greklands höga skuldnivå och den dåliga historiken av reformimplementering ska ligga bakom.

Det skriver Financial Times i sin nätupplaga och hänvisar till hemligstämplade dokument från ett IMF-styrelsemöte som hölls på onsdagen.

Under det två timmar långa mötet ska det ha beslutats om att IMF-tjänstemän ska delta i stödprogramssamtalen men att IMF inte ska besluta om att vara en del av ett program på några månader, kanske först under 2016.

FT konstaterar att detta kan få betydande konsekvenser då inte minst från Tyskland har nämnts att det skulle vara omöjligt att vinna stöd i Bundestag för ett låneprogram på 86 miljarder euro utan IMF med på tåget.

För att IMF ska vara med i ett stödprogram måste först Grekland gå med på omfattande reformer och sedan måste även euroområdets långivare att gå med på skuldlättnadsåtgärder.

IMF-chefen Christine Lagarde signalerade villighet att delta i ett nytt stödprogram vid EU-toppmötet i Bryssel tidigare i juli där sedan det nåddes en överenskommelse. Men Grekland ska ha skapat alltmer irritation inom IMF då alltfler anser att fondens anseende står på spel, skriver FT.

Protokollet visar även att flera ickeeuropeiska medlemmar, såsom asiatiska länder samt Brasilien och Kanada, ska ha sagt att "fondens anseende måste skyddas" och att Christine Lagarde bekräftat deras oro och uttryckt att IMF, i sitt deltagande, måste vara uppmärksam om sitt anseende.

I protokollet dras slutsatsen att Grekland inte längre uppfyller två av fyra krav för att ha rätt till ett större stöd från IMF. Dels har landet inte "institutionell och politisk kapacitet" att implementera reformer, dels uppfylls inte kravet om "hög sannolikhet för att medlemmens statsskuld är hållbar på medellång sikt", citerar FT.

Skillnaden mellan vad IMF anser i skuldfrågan och vad som i nuläget diskuteras i Europa benämns vidare som "väldigt stor" medan det konstateras att Grekland först under hösten kan tänka sig att besluta om "några viktiga reformer". Det ska enligt protokollet från IMF-håll ha ansetts osäkert om dessa nödvändiga delar kommer vara uppfyllda till hösten.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -