BNP-siffran ökar sannolikhet för räntehöjning

Konjunktur Torsdagens amerikanska BNP-data minskar anledningarna för Federal Reserve att hålla tillbaka med räntehöjningen, enligt en analytiker.

Det andra kvartalets BNP-tillväxt i kombination med upprevideringen av första kvartalet innebär ett dubbelslag mot dem som har en negativ syn på den amerikanska ekonomin.

Det skriver Chris Williamson, ekonom på Markit, i en snabbkommentar, rapporterar Bloomberg News.

Sammantaget ger BNP-datan med tillförsikt en ljus bild av USA:s ekonomi och tar bort osäkerhet kring ekonomins hälsa. Därmed finns det mindre anledning för osäkra policymakare att hålla tillbaka med höjningar av räntan.

Chris Williamson framhåller vidare att ekonomin är 8,7 procent större jämfört med toppen före recessionen och att risken ökar för att Fed "hamnar efter i kurvan".

Avery Shenfeld, ekonom på CIBC, lyfter i en snabbkommentar att kärnprisindex för den privata konsumtionen, Core PCE index steg 1,8 procent, och att detta prisindex nu närmar sig Feds mål.

Vidare konstaterar ekonomen att minirecessionen under det första kvartalet reviderades bort. Revideringarna av tillväxten sedan 2011 medför dock att produktivitetstrenden ser "ännu värre ut" och 2013 bär en stor del av denna förändring, rapporterar Bloomberg News.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -