Optimismen väger över

Vår marknadssyn Minskad oro i EMU-området, svag krona och en USA-ekonomi som övertygar gör att vi höjer aktieandelen i vårt allokeringsförslag. Men det finns risker som kan ge tillfälliga bakslag.

I vår marknadssyn för juli var vår strategi att inleda försiktigt med en aktieandel på 50 procent men samtidigt vara beredd på att successivt skruva upp exponeringen mot börsen beroende på händelseutvecklingen kring Grekland. Den som följt det rådet och haft lite tur med tajmingen har gjort en bra börsresa.

Juli månads börs startade visserligen synnerligen svagt men efter att ha nått botten den 7 juli har uppgången varit imponerande. Fram till och med 24 juli hade den svenska börsen stigit med lite drygt 5 procent under månaden.

Vår allokering på 5 procent till råvarumarknaden har däremot varit mindre lyckosam. Råvarupriserna har backat på bred front men till viss del pareras nedgången av att dollarn åter börjat stärkas. Det är också det huvudsakliga skälet till att råvarupriserna sjunkit. Vi såg också vår råvaruplacering delvis som en spekulation på kommande dollarstyrka men inte ens detta räcker för att rädda placeringen.

När vi nu blickar fram mot kommande månader så finns det en del positivt att lyfta fram som kan bidra till fortsatt gott börshumör men också ett antal oroshärdar.

För att börja med det positiva så är det givetvis upplyftande att vi så sakteligen kan börja lägga grekkrisen till handlingarna. Får Grekland ett tredje stödpaket, vilket mycket talar för, så är landets finansiering i princip ordnad för de kommande tre åren. Det som fortfarande saknas är en strategi för att kickstarta Greklands ekonomi och en nödvändig skuldrekonstruktion.

Mycket talar därför för att grekoron kan återvända men det dröjer säkert en tid varför det inte är ett scenario som vi räknar med i det korta perspektivet.

Det verkar heller inte som att det grekiska dramat haft någon påtagligt negativ effekt på realekonomin i övriga EMU-området. På marginalen har det givetvis bidragit till lite sämre humör hos både hushåll och företag men sammantaget ser det ändå ut som att konjunkturen i EMU-området fortsatt att stärkas. Svagare euro bidrar också med draghjälp.

Ett starkare Europa ska i förlängningen kunna ge den svenska industrin det efterlängtade exportlyftet. Inte minst som kronan åter försvagats och Riksbanken dessutom, av allt att döma, står redo att agera med ytterligare åtgärder om kronan åter började stärkas. För ytterligare riksbanksstimulans talar dessutom den fortsatt låga inflationen som i juni landade på -0,4 procent.

En annan plusfaktor är den amerikanska ekonomin där tillväxten tagit ordentligt fart efter en svag inledning på 2015. Arbetsmarkanden är fortsatt stark, bostadsmarknaden har återhämtat sig, hushållshumöret blir allt bättre och än syns ingen påtagligt negativ effekt av en starkare dollar.

Och även om den amerikanska börsen inte fått samma lyft som börserna i Europa så uppvisar den ändå en imponerande stabilitet. Volatiliteten (VIX) ligger numera på årslägsta och vi på Placera tror på en hygglig börshöst i USA, något som även kan ge den svenska börsen lite draghjälp.

Det som kortsiktigt kan bidra med lite oro, framför allt för de amerikanska börserna är stigande förväntningar på att den amerikanska centralbanken ska leverera en första räntehöjning. Det är enligt Fed-chefen Janet Yellen fortfarande huvudscenariot att en första räntehöjning kommer i år. Marknadsaktörerna har redan börjat spekulera i att det kan bli aktuellt redan i september.

Visserligen lär det i så fall bli en försiktig höjning och komma med många brasklappar om att effekterna kommer att utvärderas innan nya steg tas.

Räntehöjningen i sig lär inte vara något större problem för amerikansk ekonomi att hantera men den innebär samtidigt ett paradigmskifte efter åratal av allt lösare penningpolitik. Det finns en osäkerhet kring hur finansmarknaden kommer att hantera detta och därmed en risk för kortsiktig turbulens.

Men den långsiktiga signalen är ändå att ekonomin är på väg mot mer normala omständigheter, även om vi på Placera tror att det dröjer många herrans år innan styrräntorna i världen åter börjar närma sig mer normala nivåer.

Då är vi egentligen mer oroade för den ekonomiska utvecklingen i tillväxtekonomierna (Emerging Markets). Kinesisk ekonomi har visserligen lyckats överraska positivt under senare tid men kraftiga börsfall och förhållandevis svaga tillväxtssignaler oroar oss. Nya stimulanser kommer säkerligen att levereras men vi får nog vänja oss vid tanken att Kina har några tunga år framför sig, i alla fall jämfört med hur tillväxtkurvan såg ut tidigare.

Kina är heller inte den enda av tillväxtekonomierna som har problem. Många av dessa ekonomier är råvarutunga och sjunkande råvarupriser och en trög global återhämtning drabbar dessa hårt. Inte att förvåna har börserna i dessa ekonomier i de flesta fall ett svagt 2015 bakom sig. 

När vi väger samman alla faktorer och dessutom antar att vi har tunn augustihandel framför oss blir allokeringsbeslutet ovanligt svårt. Det väger dock över för att öka aktieandelen något. En bättre konjunktur i Europa och en svag krona är de främsta skälen för detta samtidigt som aktier är och förblir det placeringsalternativ som kan erbjuda vettig avkastning. 

Vi förväntar oss däremot inte att den börseufori som lösningen av Greklandskrisen inneburit kommer att fortsätta utan ser en betydligt lungnare utveckling framför oss. Därför väljer vi en försiktig uppjustering av aktieandelen i vår allokering.          

Vårt allokeringsförlag för augusti månad blir därmed 60 procent aktier, 5 procent råvaror och 35 procent ränteplaceringar.

För aktie- och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i augusti samt tio köpvärda fonder i augusti.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för augusti.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -