Blandade besked från Skanska

Aktieanalys Skanskas egna bostads- och kontorsprojekt har presterat mycket bra i vår. Trögare är det för byggverksamheten och orderingången trendar dessutom nedåt.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Byggbolaget Skanska lägger bakom sig ett lite blandat andra kvartal. Resultaten inom den egna projektverksamheten förbättrades kraftigt jämfört med i fjol. Tillsammans med lägre engångskostnader lyfte det rörelseresultatet med hela 50 procent i kvartalet justerat för valutaeffekter.

Byggverksamheten har inte haft det lika lätt med både avbokade projekt och nya nedskrivningar. Orderingången föll kraftigt jämfört med samma period i fjol och var räknat i lokala valutor ned 22 procent. En stort avbokat projekt i USA tyngde utvecklingen i kvartalet men även justerat för detta var orderingången ned jämfört med i fjol.

I Sverige och Tjeckien noterades högre orderingång i kvartalet men på övriga marknader var utvecklingen trög. Särskilt i den amerikanska verksamheten blev orderingången svag till följd av ett avbokat projekt värt 6,7 miljarder kronor.

I USA delar Skanska upp sin verksamhet i två delar: USA Building och USA Civil. Building är husbyggande medan Civil är anläggningsprojekt. USA Civil har förr om åren haft en mycket hög lönsamhet och varit en viktig vinstmotor inom Skanska. Konkurrensen om projekten har dock hårdnat betydligt och marginalen inom USA Civil har pressats tillbaka kraftigt.

För andra kvartalet i rad låg rörelsemarginalen inom USA Civil på cirka 4,5 procent. För några år sedan var marginalen det dubbla. I kvartalet tyngdes dock marginalen av en nedskrivning i ett pågående projekt. Skanska har tidigare sagt att bolaget förväntar sig att marginalerna inom Civil kommer att stabiliseras kring 6 procent.

Före halvårsrapporten hade analytikerna i snitt räknat med att rörelsemarginalen för Skanskas samlade byggverksamhet skulle landa på 3,4 procent. Utfallet blev 2,9 procent men hade utan nedskrivningen i kvartalet varit 3,3 procent.

Glädjande var dock att orderingången i kvartalet ändå landade en bit över förväntningarna. Totalt summerade orderingången till 28,1 miljarder vilket kan jämföras med snittprognosen 26,9 miljarder i SME Direkts sammanställning.

Även rörelseresultatet i kvartalet översteg förväntningarna något. Byggverksamheten noterade ett i princip oförändrat rörelseresultat. Den egna projektverksamheten lyfte dock resultaten kraftigt. Skanska projekterar egna bostäder inom sitt affärsområde Bostadsutveckling och egna kontor inom affärsområdet Kommersiell Fastighetsutveckling.

Bostadsutveckling lyfte rörelseresultatet med 91 procent jämfört med i fjol och Kommersiell Fastighetsutveckling stärkte sitt resultat med 74 procent. Tillsammans svarade de båda affärsområdena för 38 procent av rörelseresultatet inom Skanska-koncernen det första halvåret.

Mest bostäder bygger Skanska i Sverige men bolaget har även verksamhet i Norge, Finland och Centraleuropa. Efterfrågan är starkast i Sverige, lite svajig i Norge och stabil på övriga marknader. Det är marknadstrender som i stort väntas bestå under de kommande tolv månaderna enligt Skanskas prognoser.

Skanska startar nya bostadsprojekt i ungefär samma takt som man säljer bostäder. Samma sak gäller inom Kommersiell Fastighetsutveckling där efterfrågan på kontorslokaler är fortsatt god på de flesta marknader. Tre projekt färdigställdes under kvartalet och fyra nya startades.

Totalt var vid halvårsskiftet 41 egna kommersiella projekt igång. Dessa bedöms vara värda 18,5 miljarder kronor när de är färdiga. Prognosen för årets reavinster från kontorsprojekten höjs nu en aning.

Skanska har även ett affärsområde för infrastrukturprojekt som genomförs i samarbete med beställaren, så kallade Offentlig-Privata samarbeten, OPS. Under kvartalet har Skanska utsetts till bästa budgivare (preferred bidder) på ett jätteprojekt värt 21 miljarder kronor i USA. Det väntas dock dröja ännu ett år tills processen är helt klar.

Sammantaget landade Skanskas resultat i det andra kvartalet på sista raden ett par procent över förväntan. För helåret 2015 väntas Skanska redovisa en omsättningstillväxt på dryga 10 procent och en stabil rörelsemarginal på 4,0 procent. Vinsten per aktie spås i SME Direkts snittprognos landa på 10,82 kronor.

För nästa år väntas en mer beskedlig tillväxt på 4 procent. Rörelsemarginalen väntas stärkas marginellt och vinsten per aktie spås öka till 12,02 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 17,0 respektive 15,3. Direktavkastningen väntas de närmaste åren uppgå till 3,9 procent respektive 4,1 procent.

Skanskas egna prognoser för de närmaste tolv månaderna innehåller fortsatt överlag positiva marknader. Orderingången har dock trendat nedåt de senaste kvartalen och på rullande tolv månader ligger den nu under omsättningen vilket allt annat lika pekar mot sjunkande intäkter. Orderingången kan dock vara lite fladdrig beroende på stora projekt så det kan ändras snabbt.

Bolagets aktie har varit rätt trög sedan vi sist analyserade bolaget och vi ser en risk att den trenden fortsätter. Halvårsrapporten bjöd på lite blandade besked där de egna projektverksamheterna går starkt medan byggdelen mest glider sidledes. En tydlig förbättring av lönsamheten i USA skulle sätta fart på aktien igen, men det vågar vi inte riktigt räkna med i närtid.

Skanska är högst värderat av de traditionella byggbolagen på börsen och väntas bjuda på lägst direktavkastning de kommande åren. NCC och framför allt Peab har en större exponering mot den svenska byggmarknaden och det är ingen nackdel i nuläget då Sverige fortfarande är en av de starkaste marknaderna.

Sammantaget behåller vi vår neutrala rekommendation på Skanska ytterligare något kvartal.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Skanska B Neutral 182,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -