Det har mojnat för Eolus

Aktieanalys Eolus har haft fin snurr på affärerna men sannolikt väntar en period med stiltje innan bolaget åter får vind i seglen.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Vindkraftprojektören Eolus Vind bedriver verksamhet inom tre segment där projektering är det största. Förutom uppförande av vindkraftsanläggningar åt kund arbetar också bolaget med egen elproduktion samt drift och underhållssupport.

Priset på energi fortsätter att rasa och för producenterna innebär det tuffare tider. Som exempel drog energibolaget Eon nyligen i nödbromsen och avbryter moderniseringen av kärnkraftverket i Oskarshamn.

Det är sen gammalt känt att en av två reaktorer planeras stängas mellan 2017-2019. I slutet på juni meddelades att det saknas ekonomiska förutsättningar att driva även den andra reaktorn efter 2020. För kärnkraften är det inte bara låga energipriser som ställer till det utan också höga straffskatter på framställningen.

För Eolus Vind kan nedskärningarna inom kärnkraften innebära nya möjligheter då landbaserad vindkraft, enligt bolagets vd Per Witalisson, är ett av de billigaste sätten att tillföra elproduktion i Sverige.

I takt med att vindkraften etablerats i allt större skala har produktionskostnaderna sjunkit rejält och enligt Witalisson är vindkraften en del av ”det nya normala” sätten att producera el i Sverige. Vindkraften svarar numer för 11 procent Sveriges elbehov och sedan starten 1990 har Eolus rest närmare 480 vindkraftverk på hemmaplan.

Men trots detta begränsas bolagets möjligheter av de låga energipriserna. Endast de mest attraktiva nyetableringarna har potential för Eolus kunder och det tyder på en lugnare avslutning för projekteringen under 2015. Det här är bolaget mycket tydligt med och skriver att fokus kommer att ligga vid färdigställande av redan sålda anläggningar samt försäljning av befintliga.

Under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal färdigställdes och såldes Googles finska vindkraftpark. Det möjliggjorde en rejäl extra utdelning till aktieägarna. Av gammal vana har delägarna vant sig vid en kupong på 1,50 kronor per aktie så extrautdelningen på 10 kronor per aktie, eller totalt närmare en kvarts miljard, var ett glädjebesked.

Utskiftningen skedde genom en split med automatiskt inlösen och motsvarade en direktavkastning på runt 24 procent. Förfarandet förklarar det branta tapp som syns i aktiegrafen.

Utskiftningen är ett föredömligt sätt att skapa värde för aktieägarna men signalerar också en brist på intressanta investeringsmöjligheter i närtid. Bolaget framhåller dock att de finansiella förutsättningarna är fortsatt stabila samt att tillgången på annan finansiering till bra räntor är god om rätt tillfället skulle dyka upp.

Politisk osämja i riksdagshuset har fördröjt en höjning av ersättningen för framställningen av förnybar el vilket kan komma att hämma framtida investeringar. Men om politikerna enas, vilket är sannolikt, kan det innebära ett potentiellt uppsving för Eolus. Minskade anslag i det finska stödsystemet för förnybar energi också en osäkerhet för bolaget, om än begränsad.

Precis som bolaget kommunicerat kommer projekteringen gå på sparlåga under räkenskapsårets fjärde kvartal och varken vi eller andra analyshus förväntar sig särskilt mycket av bolaget under det brutna räkenskapsårets sista kvartal.

På rullande projekt innefattar 15 vindkraftverk och förutsättningarna för ett bra år även 2015/16 finns trots närtida motgångar. Eolus har så smått prövat sina vingar utanför Sveriges gränser och två finska projekt är under utveckling, men förväntas inte komma igång förrän 2016. 

Att bolaget vidgar sina vyer ser vi som mycket positivt, inte bara för framtida tillväxten utan också för att inte sitta med alla ägg i samma korg.

Eolus Vind är ett välskött bolag som vi har förtroende för och på längre sikt är bolagets utsikter goda. Det stora trenderna talar för förnybar energi och vindkraften har en väl etablerad roll i vår framtida försörjning.

Men efter den kvartsmiljarden stora kontaktutväxlingen och bolagets egen passiva guidning saknar vi argument för aktien inom vår tidshorisont på 3-6 månader. Vi behåller bolaget under luppen men tror inte att det är bråttom att köpa aktien. Vår rekommendation stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Eolus Vind B Neutral 28,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -