Spår något högre arbetslöshet

Konjunktur Riksbanken räknar med att arbetslösheten blir en dryg tiondels procent högre de kommande åren än de gjorde i tidigare prognos.

Riksbanken konstaterar i sin nya prognos en allt högre efterfrågan på arbetskraft, men att fortsatta matchningsproblem innebär en utmaning.

Indikatorer pekar på allt ljusare framtidsutsikter i företagen och nya jobb tillkommer i många branscher och brett över hela landet. Samtidigt är antalet varsel om uppsägning på låga nivåer och bristtalen stiger inom vissa branscher och avseende viss kompetens.

I takt med konjunkturförstärkningen väntas arbetade timmar och antal sysselsatta öka snabbare, och Riksbanken har reviderat upp prognosen för sysselsättning och arbetskraft.

Samtidigt som arbetsmarknadsläget förbättras kvarstår matchningsproblem. Arbetslösheten består i allt högre grad av personer som saknar efterfrågad kompetens och därmed har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, till exempel till följd av alltför kort utbildning.

Den förändrade sammansättningen i arbetslösheten bidrar till att arbetslösheten bedöms minska något långsammare under prognosperioden jämfört med föregående prognos. Mot slutet av

2018 väntas arbetslösheten ha fallit från dagens 7,8 procent till 6,9 procent).

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -