Riksbanken sänker räntan ytterligare

Penningpolitik (Uppdaterad) Reporäntan sänks ytterligare 10 punkter till -0,35 procent. Ökad osäkerhet i omvärlden kräver en expansiv penningpolitik för att få upp inflationen, enligt Riksbanken.

Riksbanken sänker reporäntan med 0,10 procentenheter till -0,35 procent (-0,25).

Enligt SME Direkts enkät väntade nio av tio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad, medan en trodde på en sänkning till -0,40 procent.

Riksbanken ska vidare köpa nominella statsobligationer för ytterligare 45 miljarder kronor mellan september och årets slut.

Riksbanken konstaterar att inflationen stiger och konjunkturen i Sverige fortsätter att stärkas. Men osäkerheten i omvärlden har ökat och konsekvenserna av situationen i Grekland är svårbedömda.

"Sedan räntebeslutet i april har dessutom kronan blivit starkare än Riksbankens prognos och utvecklingen av växelkursen är en fortsatt risk för inflationsuppgången. I denna osäkra miljö behöver penningpolitiken vara ännu mer expansiv för att säkerställa att inflationen fortsätter stiga mot målet på 2 procent", skriver Riksbanken.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid ett icke penningpolitiskt möte den 18 mars 2015, då den sänktes med 0,15 procentenheter. Riksbanken beslutade också vid det ordinarie mötet den 28 april att köpa statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder kronor, efter att tidigare ha köpt statsobligationer för 40 miljarder kronor.

Direktionens beslut var oenigt, Henry Ohlsson ville inte sänka reporäntan eller räntebanan. Han menade att det var tillräckligt att utöka och förlänga köpen av statsobligationer i det aktuella läget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -