Experterna tror på kraftig uppgång

Börs Optimismen om börsen är fortsatt stark. Bland nordiska kapitalförvaltare tror nära fyra av tio på en uppgång kring 20 procent i år.

Den första halvan av börsåret har haft två ansikten. Inledningsvis en kraftig uppgång hela vintern och våren, stimulerad av en aggressiv penningpolitik både i Sverige och övriga världen, och därefter en stadigt vikande kurva under försommarmånaderna som fram till den sista juni raderade ut två tredjedelar av ökningen.

Det andra halvåret öppnade starkt med en uppgång på drygt 2 procent, när marknaden återfick hoppet om något slags lösning på Greklands skuldkris. Och börsen ska fortsätta upp – kraftigt. Det väntar sig en klar majoritet av nordiska kapitalförvaltare som intervjuats av nätbanken Avanzas avdelning för institutionell handel.

I genomsnitt tror förvaltarna att börsen slutar +13,5 för helåret, vilket skulle innebära en utveckling på drygt 8 procent under de sista sex månaderna. Men det är alltså en klar majoritet som är betydligt mer optimistiska.

Totalt tror tre fjärdedelar på en fortsatt uppgång under andra halvåret. 36 procent av förvaltarna anser att en årsutveckling på plus 10-15 procent är rimlig – och ännu starkare optimism, 38 procent, råder för att börsen avslutar året hela 15-25 procent upp.

Den fortsatta uppgången kommer att drivas med den konjunkturkänsliga verkstadssektorn i spetsen, tror nära hälften av förvaltarna. Industrisektorn har haft en positiv avkastning om drygt 15 procent under första halvåret och väntas få fortsatt stöd av den svaga kronan.

Sämst väntas utvecklingen bli i fastighets- samt bank- och finanssektorerna.

När det kommer till mest köpvärda aktier toppar Sandvik listan, följt av Volvo. De båda bolagen var förvaltarnas favoriter även förra året och har också haft bra uppgångar hittills under 2015, men aktierna är alltså fortsatt köpvärda. I linje med branschutsikterna är förhoppningarna också höga på bland andra Alfa Laval, Atlas Copco och Elekta. Dessutom bedöms intresset för högutdelande aktier bestå även denna höst.

Elekta toppar dock också, jämte Hexagon och Telia Sonera, listan över säljrekommendationer. Och samtidigt finns varken fastighets- eller finansaktier med bland de mest säljvärda bolagen, trots att dessa branscher alltså väntas prestera sämst under det kommande halvåret.

På makroområdet väntas givetvis Greklandskrisen påverka humöret på marknaden. Och en situation där parterna inte når fram till en lösning, med resultatet att Grekland går i statsbankrutt, kommer med största sannolikhet att sänka börsen tror förvaltarna.

Köpvärda bolag, juli-december

Topp

Sandvik
Volvo
Ericsson
Autoliv

Övriga

Alfa Laval
Atlas Copco
Elekta
Fabege
Lagercrantz
Nokia
Oriflame
Saab
SKF
SSAB
Unibet

Säljvärda bolag, juli-december

Topp

Elekta
Hexagon
Telia
SKF

Övriga

Assa Abloy
Avanza Bank
Boliden
Comhem
Electrolux
Ericsson
Getinge
Oriflame
SCA
Stora Enso
Swedish Match
Tele 2

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -