Börsen idag: Öppning svagt nedåt

Morgonrapport USA-börserna och de asiatiska marknaderna var överlag positiva under gårdagen och morgonen, även om de i flesta fall inte nådde upp till Europas nivåer. Marknaden kommer att fokusera på det grekiska valet i helgen. Svenska ledande terminer indikerar en öppning strax under nollan för Stockholmsbörsen.

Det positiva sentiment som skapats på börserna i Europa spreds till de amerikanska marknaderna. Inga mer försök till överenskommelser med Grekland ska diskuteras innan landets folkomröstning. Dow Jones Industrial Average hade stigit med 0,8 procent vid onsdagens stängningstid, det breda S&P 500-index handlades upp med 0,7 procent. För det tekniktunga Nasdaq Composite slutade uppgången för dagen på 0,5 procent.

Svagast på börsen var energisektorn som handlades ned 1,3 procent. WTI-oljan föll under golvhandeln på Nymex med 2,62 dollar ner till 56,9 dollar per fat. Brentoljan följde samma spår och minskade med 1,55 dollar till 62 dollar per fat under onsdagskvällen svensk tid.

På de asiatiska marknaderna steg den japanska Nikkei börsen med 1,1 procent, Hang Seng förstärktes med 0,4 procent. Shanghai Composite försvagades med 2,5 procent under torsdagsmorgonen efter ännu en dag med hög volatilitet och tapp på den kinesiska börsen.

Electrolux som lagt bud på General Electrics dotterbolag Appliance har fått motstånd av det amerikanska justitiedepartementet i konkurrensprövningen. Electrolux bestrider justitiedepartementets invändningar mot köpet och prövningen av förvärvet kommer nu att fortsätta i domstolsprocess. Electrolux kommer att hålla en telefonkonferens om förvärvet och domstolsprocessen där Electrolux juridiska rådgivare kommer närvara (kl 8.30).

Norska oljedepartementet meddelade under morgonen att Lundin Petrolium kommer att tilldelas en andel på 22,6 procent i Johan Svedrups fältet. Ett annat Lundin-kontrollerat oljebolag Africa Oil fick höjd rekommendation till outperform av BMO Capital Markets.

På makrofronten inkommer småhusbarometern från SCB för juni månad (kl 8.00). Riksbanken kommer att presentera sitt räntebesked till marknadens intressenter med en penningpolitisk rapport (kl 9.30). Inom EMU kommer prisproducentindex att redovisas för maj (kl 11.00). I USA kommer fokus främst att centreras mot nyanmälda arbetslösa och sysselsättning samt antalet arbetslösa för juni månad (kl 14.30). Det kommer även att presenteras siffror för industriorder i USA under maj månad (kl 16.00).

placera.nu i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -