Lexington är fortfarande köpvärd

Aktieanalys Lexington har inlett året bra och resultatet förbättras kraftigt trots stigande inköpspriser. De långsiktiga utsikterna för bolaget är spännande och vi gillar fortfarande aktien.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Lexington var en av de riktigt heta börsintroduktionerna i början av året. Erbjudandet övertecknades dryga 20 gånger och aktien rusade upp 60 procent över teckningskursen då handeln släpptes på i mitten av februari. Sedan dess har hela börsen tappat tempo och jämfört med första dagens stängningskurs står Lexington-aktien i dag 12 procent lägr, dock fortfarande 33 procent över teckningskursen.

Lexington säljer New England-­inspirerade hemtextilier och kläder av hög kvalitet och i ett högre prissegment. Verksamheten delas in i områdena Home och Clothes. Home svarar för 60 procent av omsättningen i Lexington och Clothes för resterande 40 procent. Inom Home ingår förutom sängkläder även handdukar, kökstextilier, glas, porslin och accessoarer.

Lexington startades 1997 av först Kristina och sedemera även Tommy Lindhe som i dag är vd respektive ordförande i bolaget. Tillväxten har varit stark de senaste åren och bolagets produkter säljs idag på cirka 900 försäljningsställen i 20 länder runt om i Europa samt i Asien och USA. Bolaget har även en online­butik som säljer på 18 av de marknader Lexington har närvaro på idag.  

Även om drygt halva försäljningen genereras utanför landet så är Sverige fortfarande den största marknaden för Lexington. Här finns också merparten av de egna butikerna, kallade Lexington Concept Stores. Norge är näst största marknad med fem egna butiker. Övriga egna butiker återfinns i USA och Danmark. Utanför Norden är Kina och USA två marknader i fokus för Lexington.

Inte minst Kina­marknaden har vuxit snabbt sedan Lexington tog klivet dit 2010. Det är redan bolagets tredje största marknad sett till försäljning, trots att bara Home­-sortimentet finns tillgängligt ännu. Lexington har planer för fortsatt expansion i såväl Kina som övriga Asien. Målet för Kina är att öka dagens cirka 25 franchisebutiker till minst 40 stycken före utgången av 2017.

Det är dock inte bara i Kina som Lexington har stora planer. Målet för de närmaste åren är att i princip dubbla det egna butiksbeståndet. I Norden ska tio till tolv nya egna butiker öppnas de kommande tre åren, i Tyskland minst fem, i Storbritannien minst tre och dessutom minst två i USA. Samtidigt ska återförsäljarnätet utökas kraftigt och nya marknader bearbetas.

De finansiella målsättningarna är satta till en årlig omsättningstillväxt på 10 procent och en ebitda­marginal (rörelseresultat före av­ och nedskrivningar) på minst 10 procent. I fjol blev tillväxten 14 procent och marginalen 9,7 procent.

Det första kvartalet i år bjöd på en tillväxt på 16 procent inklusive valutaeffekter, som inte specificeras men som sannolikt var klart positiva. Utan kraftig butiksexpansion i ryggen är det dock en stark tillväxtsiffra.

Om valutaeffekterna bidrar positivt på översta raden så är den starka dollarn sannolikt ett problem även för Lexington när det gäller inköpspriserna. Hela sällanköpshandeln plågas av dyrare inköp som är svårt att kompensera sig för i priserna mot kund. Lexingtons bruttomarginal i det första kvartalet i år uppgick till 61,8 procent jämfört med 64,3 procent för ett år sedan.

Den sämre bruttomarginalen till trots så steg rörelseresultatet och ebitda-marginalen landade på 4,7 procent vilket var en ökning från 2,7 procent samma kvartal i fjol.

Försäljningsutvecklingen har under inledningen av året varit god på de flesta marknader. Ett undantag är USA där den kalla och snöiga vintern i nordöstra delen av landet, där Lexington håller till, påverkat hela detaljhandeln negativt. Desto bättre uppges dock försäljningen ha gått i exempelvis Sverige och övriga Norden och då särskilt i de egenägda butikerna. Även i Kina har försäljningen utvecklats väl liksom i Sydkorea. Glädjande för Lexington är också att den spanska marknaden, som är relativt viktig för bolaget, visar tecken på att återhämtas.

Införsäljningen av höst/vinterkollektionerna har pågått under första kvartalet i år. Ordervolymerna har ökat på flertalet marknader jämfört med i fjol vilket pekar på fortsatt tillväxt framöver.

Aktiviteten har varit hög i Lexington under inledningen av 2015. Börsnoteringen är förstås den största händelsen men bolaget har även infört ett nytt affärssystem, fortsatt butiksexpansionen på flera marknader, blivit huvudägare i den tyska distributören samt tecknat licensavtal med ett bolag som ska utveckla och sälja tapeter under Lexington-varumärket.

Just detta att kunna bredda varumärket till så många olika produktkategorier är en av de intressanta sakerna med Lexington. Precis som konkurrenten Gant, som var glödhet på börsen för snart tio år sedan, är Lexington ett livsstilsvarumärke som kan appliceras på en lång rad områden. Det bidrar till aktiens popularitet.

Lexington har de senaste tolv månaderna genererat ett resultat per aktie på 3,10 kronor. Med dagens aktiekurs innebär det ett rullande p/e-tal på 17,1. Bolaget upplever som alla andra detaljhandelsbolag en press på bruttomarginalerna för tillfället men att döma av resultatförbättringen i det första kvartalet bör bolaget i år ändå kunna prestera en vinst på cirka 3,50 kronor per aktie. P/e-talet faller då ned mot 15. Justerar vi dessutom för nettokassan på 13 Mkr blir värderingen låga 9 gånger rörelseresultatet.

Vi tycker fortfarande att Lexington är ett intressant bolag. Det första kvartalet var starkt och resultatet förbättrades rejält trots stigande inköpspriser. De långsiktiga tillväxtutsikterna är fortsatt spännande och värderingen känns inte avskräckande, särskilt inte med beaktande att bolaget är skuldfritt.

Hela börsen är väldigt skakig för tillfället och just nu gör man sannolikt bäst i att avvakta utvecklingen. När dammet väl lägger sig ser vi dock fortfarande Lexington-aktien som köpvärd, särskilt för en lite mer långsiktig investerare.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 52,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -