Saab ska tillverka ubåtar åt försvaret

Börs Försvarskoncernen Saab tecknar kontrakt med FMV om två nya ubåtar – värt 8,6 miljarder kronor.

Saab har tecknat kontrakt med FMV om två nya ubåtar av modellen A26 för den svenska marinen samt halvtidsmodifiering av två ubåtar i Gotlandsklassen, med ett totalt ordervärde på 8,6 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Beställningarna, som på tisdagen lagts av FMV, omfattar perioden 2015-2024.

Det totala ordervärdet för A26 uppgår till 7,6 miljarder kronor. Leveranserna startar 2022 och avslutas 2024.

Halvtidsmodifiering av de två ubåtarna i Gotlands-klassen, inklusive generalöversyn och uppgradering av ledningssystem, har ett ordervärde på 2,1 miljarder kronor, och leverans ska ske i slutet av 2018 respektive i slutet av 2019.

Saab har tidigare mottagit ett antal beställningar under 2014 och 2015 avseende inköp av delsystem relaterade till ovanstående kontrakt, till ett värde av 1,1 miljarder kronor. Därför uppgår det totala ordervärdet av dagens beställningar till 8,6 miljarder kronor.

Beställningarna är del av den avsiktsförklaring om det svenska försvarets undervattensförmåga som undertecknades den 9 juni 2014 och som omfattar perioden 2015-2024.

"Saab kommer att leverera ubåtar i världsklass till Sverige. Vår förmåga att arbeta nära våra kunder för att möta deras behov med modern tillverkning och produkter, är en av Saabs styrkor. Saab undersöker nu exportmöjligheter av fullständiga ubåtssystem till några utvalda länder och delsystem till en bredare marknad", säger Saabs vd Håkan Buskhe i pressmeddelandet.

Arbetet med A26 och halvtidsmodifieringarna genomförs vid Saabs anläggningar i Malmö, Karlskrona, Järfälla och Linköping.

På måndagen rapporterade tidningen Resumé, i en artikel om försvarslobbyister som rekryterats till Saab, att A26 inte fungerar i Östersjön. Detta tillbakavisades i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt av Saabs presschef Sebastian Carlsson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -