Pricer förtjänar en plats i portföljen

Aktieanalys Pricer-aktien har äntligen brutit sin mångåriga kräftgång. Det första kvartalet var riktigt starkt och bolagets insiders har radat upp sig på köpsidan.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Hyllmärkningsföretaget Pricer har inlett 2015 i högt tempo. Bolagets rapport för det första kvartalet som presenterades för en dryg månad sedan bjöd på stark tillväxt i såväl orderingång som försäljning. Omsättningen ökade med 42 procent jämfört med samma period i fjol och orderingången steg med hela 102 procent.

Enligt vd Jonas Vestin är det en relativt bred efterfrågeökning som noterats under inledningen av året. Frankrike är fortfarande Pricers viktigaste marknad och dagligvarusektorn den viktigaste kundgruppen. Storkunder som Carrefour väger dock inte längre fullt lika tungt inom Pricer och länder som Italien och Belgien pekas ut som positiva för närvarande liksom Norge. Kunder inom elektronik- och järnhandeln blir också allt viktigare. Media Markts expansion i Östeuropa har exempelvis bidragit till en bra försäljning under inledningen av året.

Pricers system för elektronisk prismärkning, förkortat ESL, fungerar förenklat så att etiketterna som sitter ute på hyllorna i butiken har displayer där prisuppgifterna trådlöst kan ändras. Fördelarna för butiksägaren är många, inte minst minskas personalbehovet och problemen med felprissättningar. Pricers egna undersökningar visar att butikerna i genomsnitt brukar tjäna tillbaka investeringen på 1-2 år.

Pricer begåvades under fjolåret med en ny styrelse och en ny vd. I början av året tillkom ytterligare nya personer i ledningen för bolaget. Fokus inom Pricer är numera att bli mer mjukvaruinriktad. Bolagets strategi är att inte bara leverera system utan även lösningar för att bland annat optimera prissättning, logistik och samordna verksamheter på nätet och i fysiska butiker, något som blir allt vanligare inom detaljhandeln.

Genom att öka serviceinslaget i försäljningen blir det också lättare för Pricer att ta betalt. Värsta konkurrenten, franska SES, har varit framgångsrikt de senaste åren och Pricer har i vissa fall tvingats acceptera rätt låga marginaler för att ro hem uppdrag. Det finns också en stark underliggande press på lönsamheten i branschen i och med att lösningar med stora displayer i färg blir allt mer populära.

Dessa så kallade grafiska e-pappersetiketter kan förmedla betydligt mer information vilket är viktigt i exempelvis elektronikhandeln. De är dock drygt tre gånger så dyra att tillverka och den kostnaden går än så länge inte att kompensera sig för fullt ut i priset till kund. Handeln är konservativ och har lövtunna marginaler. Många är därför tveksamma till en så pass stor investering som ett ESL-system innebär. Att då höja priserna kraftigt blir så klart svårt.

Konsekvensen för Pricers del har varit en stadig press på bruttomarginalen de senaste åren. Förr låg den kring 40 procent men nu har den stabiliserats kring 23-24 procent. För närvarande pressas bruttomarginalen ytterligare av dyrare inköp till följd av den kraftiga dollarförstärkning som skett. Pricer köper in sina produkter och komponenter i dollar.

Någon snabb lösning på den underliggande lönsamhetspressen i branschen finns inte, men Pricer försöker som sagt mildra den genom att höja det strategiska innehållet i försäljningen. Vd Jonas Vestin har sin bakgrund inom mjukvaruförsäljning på bland annat Oracle och han vidhåller i den senaste rapporten sin tidigare prognos om att Pricers aktiviteter kommer att ge en viss positiv effekt på omsättning och resultat i år och mer nästa år.

Förutom att paketera kundlösningar har Pricer satt mycket fokus på att förbättra sina kassaflöden och stärka upp bolagets finanser. Det har varit framgångsrikt och under det senaste halvåret har kassan fyllts på med 100 färska miljoner. Nettokassan uppgick vid utgången av det första kvartalet till 90 Mkr.

En stark balansräkning räknar Pricer med att behöva framöver då bolaget beslutat om att höja produktionskapaciteten i Kina. Bolaget har tecknat några större order på sistone, bland annat i Norge, och enligt Jonas Vestin är aktiviteten på förfrågningar fortsatt relativt hög. För att klara dagens och framtida åtaganden behöver därför kapaciteten höjas.

Insiderköpen har duggat tätt i Pricer under våren. Ordförande Bo Kastensson och flera andra styrelseledamöter har köpt på sig aktier och det har även storägare Göran Sundholm gjort. Den finländske miljardären flaggade i höstas för att han kontrollerade 6-7 procent av aktierna i Pricer. Nyligen passerade han även 10 procentsgränsen. Sundholm äger sedan tidigare ett annat bolag i sektorn, Ella Retail, och spekulationer har förekommit om att han vill få till en fusion mellan Pricer och Ella.

Enligt databasen Factset väntas Pricer i år omsätta cirka 760 Mkr vilket vore nära 30 procent mer än i fjol. Prognosen för vinst per aktie är knappa 30 öre. Med dagens aktiekurs innebär det ett p/e-tal på 32. För nästa år väntas en fortsatt tillväxt på 12 procent och förbättrad lönsamhet som lyfter vinsten per aktie till 54 öre. Infrias prognosen faller p/e-talet till 17,1.

Pricer-aktien har gått starkt en tid och uppgången sedan årsskiftet skrivs i dagsläget till 47 procent. Aktien är volatil och ett positivt nyhetsflöde har bidragit till att elda på kursen. Skulle beskeden från bolaget bli mindre positiva framöver blir kursresan också mindre trevlig.

Den allt bredare kundbasen till trots så är risken fortfarande hög i Pricer-aktien. Bolaget har varit med länge och varvat med- och motvind om vartannat. Pricer hade en period strax efter finanskrisen då orderingången tog kraftig fart med stora ramavtal tecknade med bland annat storkunden Carrefour i Frankrike. Sedan slog eurokrisen till under 2012 och därefter bar det stadigt utför ända till i höstas.

Den flera år långa kräftgången tycks dock vara bruten och med en stark rapport i ryggen och en hel radda köpsugna insiders tycker vi Pricer kan förtjäna en plats som ett lite mer riskabelt inslag i en bredare portfölj.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Pricer B Köp 9,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -