Svår marknad fick Cybaero slopa nyemission

Börs Det var ett svårt marknadsläge, snarare än ett bristande intresse för bolaget, som ligger bakom Cybaeros beslut att avbryta den pågående emissionsprocessen, säger vd Mikael Hult.

Cybaero ska nu undersöka alternativa vägar till nytt kapital.

"Tillsammans med vår rådgivare kom vi fram till att i det här marknadsläget med en potentiell Grexit och annan oro kunde vi inte genomföra emissionen till rimliga villkor", säger vd Mikael Hult till Nyhetsbyrån Direkt.

"Som vi uppfattade det handlade det inte om bristande intresse, utan just om marknadssituationen. Många sade 'intressant, men inte just nu'.

Cybaero, som utvecklar och tillverkar fjärrstyrda helikoptersystem, meddelade på måndagskvällen att bolaget "utreder förutsättningarna" för en riktad nyemission till ett begränsat antal svenska och internationella investerare. Resultatet väntades bli klart före tisdagens börsöppning.

På tisdagsmorgonen förklarade bolaget dock att emissionsprocessen förlängts, då dialog pågick med utländska aktörer i olika tidszoner. På kvällen framgick sedan att bolaget valt att inte genomföra någon emission.

Varför behövde ni göra en emission just nu?

"Vi är på väg att övergå från att vara ett bolag i utvecklingsfas till att bli en leverantör. I det läget trodde vi oss se en möjlighet att bygga upp en rejäl buffert, men sett i efterhand var det kanske en felbedömning", säger Mikael Hult, som inte vill kommentera hur länge nuvarande kassa räcker.

Hur ska ni agera nu, när emissionsdörren är stängd?

"Vi tittar på flera alternativa vägar. Dessutom har vi kundbetalningar på väg in, det är också en del av ett bolags finansiering", säger Cybaerochefen.

Bolaget har ett stort avtal med kinesiska AVIC, som förbundit sig att köpa 70 system under kommande sju år.

"Första avropet på fem system kom i våras. Det som har dragit ut på tiden är att få slutanvändarintyget från kunden. De har funderat på vilka slutkunder som först ska ha systemen och de har funderat på att bygga lager", säger Mikael Hult.

Finns det någon tvekan om att det blir 70 system?

"Nej, det finns det inte".

Bolagets andra stora avtal är med den kinesiska tullen, och där har leveransfasen redan inletts. Även här har det dock dragit ut på tiden, med en förlängd testperiod.

"Det är ett väldigt komplext system och det tog lite längre tid att färdigställa än vi ursprungligen beräknat", säger vd:n.

Cybaeros planer på att flytta från First North till börsens huvudlista påverkas inte av dagens problem.

"Nej, planerna ligger fast. Vi är inne i en väldigt expansiv fas och räknar med att växa mycket kraftigt de närmaste åren. Att gå in på huvudlistan är ett sätta att bjuda in större institutioner som investerare", säger Mikael Hult.

Över huvud taget ser det ljust ut för branschen, menar Cybaerochefen, som inte oroar sig för tilltagande konkurrens.

"Radiostyrda drönare har ökat intresset hos både investerare och potentiella kunder, som polis, räddningstjänst och försvar", säger han och betonar att det är stor skillnad på enklare drönare av hobbykaraktär och Cybaeros avancerade, datorstyrda helikoptersystem.

"Vi för diskussioner med flera potentiella kunder. Intresset ökar hela tiden och antalet förfrågningar stiger kraftigt", säger Mikael Hult.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -